Skoči do osrednje vsebine

Sistem eGraditev odslej tudi na upravnih enotah Izola, Koper, Piran in Sežana

Trem notranjskim upravnim enotam, ki so sistem eGraditev uspešno uvedle spomladi, se z današnjim dnem pridružujejo še štiri primorske. Na upravnih enotah (UE) Izola, Koper, Piran in Sežana zato lahko odslej vlogo za gradbeno dovoljenje oddate elektronsko. Do končne uvedbe sistema, to je do leta 2026, pa je vloge še vedno možno vlagati tudi v papirni obliki.

Sistem eGraditev bo v celoti digitaliziral postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja. Z namenom, da bo prehod bolj tekoč in da bodo imeli vsi udeleženi v postopkih pridobivanja oziroma izdajanja gradbenih dovoljenj dovolj časa za prilagoditev, sistem uvajamo postopoma. V celoti bo zaživel v začetku leta 2026, do takrat pa bo možno vloge oddajati in postopke voditi tako v papirni obliki kot po elektronski poti. S tem sledimo splošnemu trendu digitalizacije in poenostavitve upravnih postopkov za državljane ter omogočamo hitrejše vodenje postopkov pri izdaji gradbenih dovoljenj.

Prva je informacijski sistem marca letos uvedla UE Postojna, maja sta sledili UE Cerknica in Ilirska Bistrica, danes se jim torej pridružujejo UE Izola, Koper, Piran in Sežana.

Bojan Žiberna, načelnik Upravne enote Piran: »Na Upravni enoti Piran smo po predstaviti s strani predstavnikov Ministrstva za naravne vire in prostor uvedli sistem eGraditev, ki omogoča popolnoma digitalno vlaganje vlog in vodenje postopkov za izdajo gradbenega dovoljenja. Ker navedeni sistem predstavlja precejšno novost, se zavedamo, da bomo vsi udeleženci v teh postopkih potrebovali nekaj časa za prilagoditev. Verjamemo, da bo sistem postopoma zaživel. Pozdravljamo odločitev, da se v prehodnem obdobju do dokončne vzpostavitve v začetku leta 2026 zagotavlja možnost vložitve vlog in vodenja postopkov tako v papirni obliki kot po elektronski poti.«

Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) bo nadaljevalo s postopnim uvajanjem eGraditve. Že v novembru namreč sledi naslednja, nekoliko večja skupina upravnih enot, in sicer Celje, Laško, Mozirje, Slovenske Konjice, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah, Velenje in Žalec.

Jurij Mlinar, vodja Sektorja za prostorski informacijski sistem na MNVP: »Upravne enote so od prve uvedbe do danes v sistem eGraditev prejele 39 zahtev, od tega je sedem že pravnomočnih. Sistem deluje, zavedamo pa se, da bo treba v prihodnje veliko energije vložiti v izobraževanje in ozaveščanje uporabnikov. Želimo si namreč, da bi sistem začeli uporabljati tudi tisti, ki niso najbolj vešči uporabniki digitalnih storitev. V preteklih mesecih smo dobili tudi prve odzive uporabnikov, ki so za nas pomembni z vidika izboljšav in zagotavljanja kakovostnih in uporabniku prijaznih storitev.«

Na portalu prostorskega informacijskega sistema je objavljenih več podrobnosti o eGraditvi, o časovnici vzpostavitve po posameznih upravnih enotah, vključno s shematskimi prikazi in razlago pojmov.

Sistem bo v celoti vzpostavljen v sklopu Prostorskega informacijskega sistema (PIS), s katerim upravlja Direktorat za prostor in graditev in je bil razvit v tesnem sodelovanju z Ministrstvom za digitalno preobrazbo. Prostorski informacijski sistem je namenjen podpori pri izvajanju nalog na področju urejanja prostora in graditve objektov. Povezan je s številnimi zunanjimi informacijskimi sistemi, kot sta elektronska zemljiška knjiga in kataster nepremičnin. V končnem stanju pa bo PIS omogočal posameznikom, občinam in državnim organom prost dostop do ažurnih podatkov o prostoru in elektronsko poslovanje pri pripravi in uporabi prostorskih aktov, vodenju postopkov s področja graditve, spremljanju stanja prostorskega razvoja in vodenju podatkov o stavbnih zemljiščih.

V želji, da bo prehod na elektronsko poslovanje potekal tekoče, in da se bodo lahko zaposleni na upravnih enotah za njegovo uporabo lahko ustrezno usposobili, deležniki, ki sodelujejo v postopkih pridobivanja gradbenih dovoljenj, pa bodo imeli dovolj časa za prilagoditev, je bila sprejeta odločitev, da se bo sistem eGraditev uvajal postopno in ne po vsej Sloveniji naenkrat. Sistem uvajamo postopoma tudi zato, ker želimo vzporedno z eGraditvijo implementirati tudi podporne sisteme, ki bodo zagotavljali boljše delovanje eGraditve. Najpomembnejša podporna sistema sta zbirka prostorskih aktov in zbirka pristojnosti.

Pred uvedbo eGraditve na posamezni upravni enoti se skupaj z občinami trudimo zagotoviti popolnost podatkov o prostorskih aktih, skupaj z državnimi ter občinskimi mnenjedajalci pa zagotoviti podatke o pristojnosti posameznih mnenjedajalcev. Podporni sistemi bodo zagotavljali optimalno delovanje eGraditve in uspešno ter učinkovito izvajanje postopka izdaje gradbenih dovoljenj.

Vzpostavitev prostorskega informacijskega sistema je največji sektorski projekt na področju digitalne preobrazbe prostora, česar se na ministrstvu lotevamo celovito. Po implementaciji eGraditve bomo pričeli z uvajanjem elektronskega poslovanja na področju prostorskega načrtovanja (ePlan) v okolja občin. Veliko nadaljnjega dela pa bomo posvetili tudi zagotavljanju kakovostnih podatkov o stavbnih zemljiščih v Sloveniji.