Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na 34. mestu lestvice Globalnega inovacijskega indeksa 2024

Slovenija je na letošnji lestvici med 133 državami uvrščena na 34. mesto. Na vodilnem mestu najbolj inovativnih gospodarstev na svetu je še vedno Švica, sledijo ji Švedska, Združene države Amerike, Singapur in Združeno kraljestvo. Objavljeno poročilo kaže na zmanjšanje dejavnosti tveganega kapitala, financiranja raziskav in razvoja ter drugih kazalnikov naložb.

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (angleško World Intellectual Property Organization- WIPO) je objavila globalni inovacijski indeks (angleško Global Innovation Index - GII) za leto 2024. GII je vodilna referenca za merjenje uspešnosti inovacijskega ekosistema v gospodarskem in geopolitičnem okolju. Na lestvici po uspešnosti na področju inovativnosti se razvršča 133 držav na podlagi približno 80 kazalnikov.

Slovenija (vsebina v angleščini) je na letošnji lestvici uvrščena na 34. mesto, kar je eno mesto nižje od lanskega. Družbo na lestvici ji delata Malezija na 33. mestu ter Litva, ki je uvrščena mesto pod njo. Izmed sosednjih držav je Avstrija na 17., Italija na 26., Madžarska na 36. in Hrvaška na 43. mestu. Med 39 evropskimi državami Slovenija ohranja 21. mesto. Med 51 državami z visokimi dohodki gospodarstev je Slovenija na 32. mestu.

Glede na področja, kamor se uvrščajo posamezni indikatorji, je bila Slovenija najbolje ocenjena na področju človeškega kapitala in raziskav (24. mesto), infrastrukture (26. mesto), znanja in tehnoloških dosežkov (27. mesto) ter poslovne sofisticiranosti (32. mesto). Na področju človeškega kapitala in raziskav ter infrastrukture tako dosega rezultate nad evropskim povprečjem in skupino držav z visokimi dohodki. Najnižje pa je ocenjena na področju naprednosti domačega trga (62. mesto), ustvarjalnih dosežkov (48. mesto) in institucij (41. mesto).

Globalni inovacijski sledilnik 2024, ki prikazuje kako hitro se uvajajo tehnologije in kakšni so posledični družbeni učinki, za Slovenijo kaže, da se je na kratki rok izboljšalo 7 kazalnikov, 4 pa so se poslabšali.

Evropske države se na lestvici ohranjajo med najbolj inovativnimi, in sicer je kar 15 držav med 25 vodilnimi inovativnimi gospodarstvi. Zgolj 10 evropskih držav se je na lestvici uvrstilo višje kot lani.

V zadnjih desetih letih se na lestvici najhitreje vzpenjajo Kitajska, Turčija, Indija, Vietnam in Filipini. Kitajska ostaja edino gospodarstvo s srednjim dohodkom med prvimi 30 državami GII - na 11. mestu.

GII za leto 2024 sicer ugotavlja tudi, da se bodo vodilni kazalniki prihodnjih inovacijskih dejavnosti poslabšali, vključno s preobratom glede na povečanja naložb v inovacije v obdobju 2020-2022. Ob višjih obrestnih merah se je financiranje tveganega kapitala leta 2023 zmanjšalo za približno 40 odstotkov, zmanjšala pa se je tudi rast izdatkov za raziskave in razvoj in število znanstvenih objav. Prav tako je bil zaznan upad mednarodnih patentnih prijav. Generalni direktor WIPO Daren Tang ob tem izpostavlja: „Vendar je bil tehnološki napredek leta 2023 še vedno velik, zlasti na področjih, povezanih z zdravjem, kot je sekvenciranje genoma, ter na področju računalništva in električnih baterij. Poglobilo se je tudi uvajanje tehnologij, zlasti na področju 5G, robotike in električnih vozil. Letošnji GII razkriva tudi pozitivne trende pri ključnih kazalnikih, vključno z zmanjšanjem svetovne revščine ter povečanjem produktivnosti dela in pričakovane življenjske dobe.«

Tematski poudarek GII 2024 je na vse večjem pomenu socialnega podjetništva, ključnega vira inovacij, ki ga oblikovalci politik, inovacijski ekonomisti, razvojne agencije in institucije za financiranje pogosto spregledajo. To združuje poslovne prakse s socialnimi cilji in naslavlja nekatere od najbolj perečih družbenih in okolijskih izzivov, kot so ustvarjanje delovnih mest, zagotavljanje izobraževanja, izboljšanje infrastrukture in razvoj trajnostnih rešitev po meri lokalnih potreb.

GII 2024 je združil analize in politične smernice ključnih akterjev na področju, ki razkrivajo premalo raziskane povezave med inovacijami in socialnim podjetništvom. Zato slednje postaja pomemben del mednarodnega dialoga o razvojni in inovacijski politiki ter vse bolj zanimivo področje za čezmejno sodelovanje. Generalni direktor Tang je ob tem dejal: »S pomočjo socialnim podjetnikom pri širjenju njihovih dejavnosti in izkoriščanju intelektualne lastnine v svojo korist napredujemo h končnemu cilju GII – pospeševanju poti od ideje do vpliva s krepitvijo inovacijskih ekosistemov po vsem svetu.«

Na spletni strani WIPO najdete celotno poročilo ter ostale informacije, vključno s ključnimi povzetki po posameznih državah (vsebina v angleščini).

Vir: WIPO novica , WIPO dogodek ob predstavitvi GII