Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan pomorstva

Tema letošnjega svetovnega dneva pomorstva, ki ga obeležujemo 26. septembra, ima zgovoren naslov Plovba v prihodnost: najprej varnost!

Ob svetovnem dnevu pomorstva sta Mednarodna pomorska organizacija in Svetovna meteorološka organizacija v Londonu organizirali simpozij (vsebina je v angleškem jeziku) na temo ekstremnih vremenskih razmer. Na simpoziju je poudarek na premostitvi vrzeli v znanju, z namenom doseči varnejši ladijski promet.

Generalni sekretar Mednarodne pomorske organizacije Arsenio Dominguez se je v svojem video nagovoru (vsebina je v angleškem jeziku) ozrl nazaj v čas sprejetja Mednarodne konvencije o varstvu človeškega življenja na morju. Poudaril je, da smo lahko ponosni na ključno vlogo, ki jo je konvencija odigrala pri določanju mednarodnih standardov za gradnjo, opremo in obratovanje ladij ter za zagotavljanje varovanja človeških življenj. Vendar moramo stalno slediti razvoju ladijskega prometa in skladno s tem posodabljati predpise, da bo varnost vedno na prvem mestu.

Ministrstvo za infrastrukturo in Uprava za pomorstvo se pridružujeta sporočilu generalnega sekretarja Mednarodne pomorske organizacije ob svetovnem dnevu pomorstva in ob tej priložnosti čestitata pomorščakom in pomorščakinjam širom sveta.