Skoči do osrednje vsebine

Kordež v Gasteinu predstavil možnosti vključevanja pacientov v odločanje o zdravstvenih politikah

V Hof Bad Gasteinu, Avstrija, se izteka 27. zasedanje Evropskega zdravstvenega foruma (EHFG), katerega ključne teme letos so vpliv demokratičnega odločanja, demografskih sprememb in digitalizacije na zdravje in zdravstvo. Vodja slovenske delegacije je bil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež.

Zasedanje je potekalo v luči političnih sprememb v Evropski Uniji (EU) in globalno. Udeleženci so ugotavljali, da bo na politični ravni treba vztrajati, da se zdravje ohrani kot prednostno področje. To velja tudi v smislu ohranjanja evropskih vrednot in smiselnih investicij v napredek na področju zdravstva in zagotavljanja enakosti v zdravju v EU.

Državni sekretar je sodeloval na uvodnem plenarnem zasedanju Evropskega zdravstvenega foruma (EHFG) v razpravi o demokraciji in zdravju na razpotju evropske prihodnosti. Predstavil je različne možnosti vključevanja pacientov in civilne družbe v odločanje o zdravstvenih politikah v Sloveniji in pomen takšne aktivne participacije za boljše prepoznavanje in naslavljanje potreb najbolj ranljivih skupin prebivalstva in vzpostavljanja zaupanja med politiko, stroko in ljudmi.

Slovenija je kot pobudnica Resolucije Svetovne zdravstvene organizacije o socialni participaciji sodelovala tudi pri pripravi in izvedbi okrogle mize odločevalcev o izvajanju sprejetih zavez v resoluciji v državah in EU.

Državni sekretar je v okrogli mizi o boljši izrabi potenciala EU pri investiranju v zdravje, ki jo je organizirala Evropska komisija, predstavil rezultate pilotnega projekta, v katerem so Slovenija, Avstrija in Belgija testirale podporo komisije članicam EU pri pripravi in izvedbi zdravstvenih reform. Poudaril je pomen takšnega sodelovanja na EU ravni in izpostavil pozitivni vpliv pilotnega projekta na krepitev kapacitet v Sloveniji za črpanje evropskih virov. Ob dogodku se je sestal tudi z Nathalie Berger, direktorico Generalnega direktorata za podporo strukturnim reformam, glede nadaljnjega sodelovanja pri izvajanju pravkar sprejete Strategije za razvoj zdravstvene dejavnosti na primarni ravni zdravstvenega varstva.