Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za javno upravo in Informacijski pooblaščenec ob svetovnem dnevu pravice vedeti

Ministrstvo za javno upravo in Informacijski pooblaščenec sta ob letošnjem svetovnem dnevu pravice vedeti, ki ga obeležujemo 28. septembra, pripravila skupni dogodek. Spletno usposabljanje je bilo namenjeno osebam, pooblaščenim za odločanje o dostopu do informacij javnega značaja, in drugim, ki se srečujejo s temi zadevami.
Zajem zaslona spletnega izobraževanja, kjer državni sekretar Jure Trbič nagovarja udeležence

Državni sekretar Jure Trbič je poudaril, da so vsi ti dosežki tudi rezultat odličnega sodelovanja z drugimi organi.

Mednarodni dan pravice vedeti praznujemo od leta 2002, ko so se različne organizacije civilne družbe iz številnih držav povezale v organizacijo Freedom of Information Advocates Network (FOIAnet), leta 2019 pa je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela resolucijo, s katero ga je poimenovala za mednarodni dan univerzalnega dostopa do informacij. Namen dogodkov, ki v zadnjem tednu septembra potekajo po vsem svetu, je opozoriti na pomen pravice dostopa do informacij javnega značaja, ki prispeva k bolj odprti in demokratični družbi.

Od uveljavitve Zakon o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) letos mineva že 21 let. Zavezanci se pri njegovem izvajanju soočajo s kar nekaj izzivi zaradi organizacijskih sprememb državne uprave, sprememb zakonodaje na drugih področjih in hitrega razvoja prakse. Današnje usposabljanje je tako ponudilo odgovore na ključna vprašanja iz prakse vodenja upravnih postopkov po ZDIJZ.

Ministrstvo za javno upravo in Informacijski pooblaščenec sta poudarila, da je skrb za učinkovito in zakonito delovanje trajna naloga in da je včasih treba pri velikih spremembah znotraj organov in fluktuaciji zaposlenih obnoviti osnove. Govorci so na usposabljanju predstavili aktivnosti, ki jih mora vsak zavezanec urediti na tem področju, in naloge pooblaščenih oseb za posredovanje informacij javnega značaja. Obenem so osvetlili nekatere ključne določbe glede vodenja postopkov po ZDIJZ.

Ministrstvo za javno upravo je sistemski nosilec področja dostopa do informacij javnega značaja, odprtih podatkov in širše transparentnosti delovanja organov javnega sektorja, zato se zaveda, kako ključnega pomena je odprto in transparentno delovanje javnih institucij. Zagotovo je transparentnost delovanja nepogrešljivo orodje za krepitev zaupanja v javni sektor in pravno državo. Zagotavljanje dostopa do informacij javnega značaja omogoča nadzor nad delovanjem javnih organov in zmanjšuje korupcijska tveganja, s tem pa krepi integriteto in vladavino prava.

Ministrstvo za javno upravo s svojim delom prispeva k bolj transparentnemu delovanju na več načinov. Zaposleni dnevno svetujemo prosilcem in organom pri vprašanjih dostopa do informacij javnega značaja, aktivno spodbujamo proaktivno objavo informacij, kot so plače na Portalu plač in pogodbe iz javnih naročil na Portalu javnega naročanja, sodelujemo pri razvoju odprtih podatkov, kjer smo souredniki nacionalnemu portalu odprtih podatkov (OPSI), in izvajamo vrsto aktivnosti za omogočanje ponovne uporabe javnih podatkov.

Državni sekretar Jure Trbič je poudaril, da so vsi ti dosežki tudi rezultat odličnega sodelovanja z drugimi organi. » Tovrstne aktivnosti so pripeljale tudi do vzpostavitve uspešnega projekta Ministrstva za finance - Transparentnost proračuna, kjer gre za interaktivni prikaz podatkov državnega proračuna, pa tudi številnih drugih pametnih aplikacij, ki so bile ustvarjene na podlagi odprtih podatkov bodisi s strani organov bodisi v okviru zasebnega sektorja.« Ne smemo pozabiti, da je tudi s pomočjo podatkov javnega sektorja narejenih veliko aplikacij in vizualizacij, ki nam olajšajo vsakodnevno življenje v družbi.

Na spletni strani Informacijskega pooblaščenca si lahko preberete več o predstavitvah na dogodku.

Želimo vam, da vas ob svetovnem dnevu pravice vedeti in vse naslednje dni spremljajo besede: »Odprti podatki za odprto družbo.«