Skoči do osrednje vsebine

Slovenija postala članica skupine najbolj naprednih digitalnih držav D9+

S ponosom sporočamo, da je bila Slovenija sprejeta v prestižno skupino D9+, ki združuje napredne digitalne države Evropske unije. Skupina D9+ predstavlja platformo za sodelovanje držav, ki so vodilne na področju digitalne preobrazbe in tehnoloških inovacij.

Ob boku dvodnevnega ministrskega srečanja, ki poteka še danes na Danskem, je Slovenija kot članica sprejeta v skupino D9+. S tem članstvom bo tako še bolj aktivno sodelovala pri oblikovanju evropske digitalne politike ter prispevala k skupnim prizadevanjem za doseganje ciljev Digitalnega desetletja.  

V okviru srečanja se je Slovenija pridružila podpisu deklaracije, s katero so članice D9+ izpostavile pomen na srečanju obravnavanih tematik in predlagale korake za njihovo ustrezno naslovitev.  

Ob sprejemu v skupino je ministrica za digitalno preobrazbo, dr. Emilija Stojmenova Duh, poudarila pomen skupnega sodelovanja pri reševanju izzivov digitalne dobe: "Izzivi, s katerimi se soočamo, so nadnacionalne narave in jih ni mogoče nasloviti zgolj z ukrepi ene same vlade znotraj EU. Skupaj lahko te izzive spremenimo v priložnosti za inovacije in zagotovimo, da v digitalni preobrazbi nihče ne bo ostal zadaj." 

Ministrica je v svojem nagovoru prav tako poudarila, da članstvo Slovenije v skupini D9+ potrjuje zavezanost države k podpiranju ciljev Digitalnega desetletja in spodbujanju digitalnih inovacij, ob tem pa prispeva tudi k evropski odpornosti in konkurenčnosti. Slovenija bo z vstopom v D9+ še naprej aktivno prispevala k oblikovanju digitalne prihodnosti Evrope ter si prizadevala za skupne projekte in pilotne iniciative, ki bodo spodbudile digitalno inovativnost, rast in konkurenčnost.  

Srečanja v Köbenhavnu se je udeležila Mojca Štruc, vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za digitalno družbo na Ministrstvu za digitalno preobrazbo, ki je Slovenijo zastopala na več ključnih razpravah, kjer je aktivno prispevala k oblikovanju stališč o prihodnosti digitalne Evrope. Sodelovala je pri pogovorih o okrepitvi regulativnih okvirjev za spletno varnost otrok in mladih ter o izzivih na področju digitalnega trga. Razprava je tekla še o evropski denarnici za digitalno identiteto in o trajnostni digitalni preobrazbi. Prisotnost Štručeve je zagotovila, da so slovenski interesi in ideje glede digitalne prihodnosti Evrope odločno zastopani v tem pomembnem mednarodnem forumu.