Skoči do osrednje vsebine

V nedeljo bomo obeležili mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

V nedeljo bomo petič obeleževali mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga je razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je letos aktivnosti ob mednarodnem dnevu podkrepilo z video zgodbo o letnem bojnem načrtu slovenske družine za zmanjševanje odpadne hrane.
Oseba leži v hrani.

Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

V letu 2023 so gospodinjstva zavrgla 43,7% celokupne količine odpadne hrane, leto prej pa 46,6%. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano aktivno uresničuje Strategijo za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano. Med ključnimi aktivnostmi je celovita komunikacija in motivacija slovenskih gospodinjstev ter vseh drugih partnerjev v verigi preskrbe s hrano, od kmetovalcev do predelovalcev, trgovcev, gostincev in javnih zavodov, kako lahko skupaj manj zavržemo ter bolj spoštujemo hrano in planet.

Motivacijsko video zgodbo o letnem bojnem načrtu razširjene slovenske družine za zmanjševanje odpadne hrane je ministrstvo predstavilo na ekološkem dnevu EU E´ko dobro, kjer so medgeneracijsko in medsektorsko razmišljali o tem, kako lahko zavržemo manj in s tem pomagamo planetu, skupnosti in družinskemu proračunu. Projekt je podprla tudi ministrica Mateja Čalušić: »Uspešna implementacija in komunikacija strategije in akcijskega načrta za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet« je ena ključnih prioritet našega ministrstva, saj verjamemo, da manj odpadne hrane na individualni in skupnostni ravni odločilno prispeva k zelenemu, trajnostnemu prehodu. Predlog na ravni EU je znižati količino odpadne hrane na prebivalca v trgovini na drobno, obratih prehrane in gospodinjstvih za 30 % do leta 2030 ter za 10 % v predelavi in proizvodnji.« Poudarila je tudi, da je za dosego rezultatov pomembna vključenost celotne verige od kmetov ter proizvajalcev in predelovalcev do javnih zavodov, trgovcev, gostincev in predvsem potrošnikov.

Ministrstvo se sicer že več let aktivno ukvarja z zmanjšanjem odpadne hrane. Kot je povedala Generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo je bil pomemben korak narejen leta 2021: »Zavzemamo se, da bi si celotna veriga preskrbe s hrano prizadevala za manj izgub hrane in odpadne hrane. Zato smo leta 2021 skupaj z vsemi deležniki v verigi preskrbe s hrano pripravili strategijo in akcijski načrt, ki z različnimi ukrepi spodbujata vse deležnike v celotni verigi k manj izgubam hrane in odpadne hrane.« Z letošnjo video zgodbo se želi še bolj približati ciljni javnosti: »Z video zgodbo Spoštuj hrano, spoštuj planet – zavrzi manj« želimo brez moraliziranja in na simpatičen način jasno pokazati, kako lahko preprosto zavržemo manj, ostanke pa z nekaj domišljije predelamo v čisto nove jedi. Posameznike in gospodinjstva želimo spodbuditi k odgovornejšemu ravnanju s hrano in zmanjšanju količin odpadne hrane, pri čemer smo z glasbo in zgodbo načrtno nagovorili mlajše generacije, ki igrajo ključno vlogo pri spreminjanju potrošniških navad.« je poudarila predstavnica Direktorata za hrano in ribištvo Tadeja Kvas Majer.

Na predstavitvi video zgodbe je kot osrednja govornica svoje razmisleke o hrani kot družbenem fenomenu podala tudi filozofinja in sociologinja Dr. Renata Salecl: »Hrana v sodobnem času, ko kot posamezniki pogosto nimamo veliko nadzora nad globalnim dogajanjem, predstavlja mehanizem nadzora nad telesom in življenjem. Hrana je povezana z raznimi čustvi in še posebej s tesnobo. Bolj ko se bomo zavedali svojih iracionalnih teženj in razlogov za prekomerno kopičenje in posledično pridelavo odpadne hrane, večkrat bomo lahko izbrali drugo pot in zavrgli manj.«