Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. septembra 2024

Poplave

Preko dneva in noči so v severozahodni Sloveniji nastajali močni nalivi meteornih voda. Poplavljale so reke v zgornjem Posočju in Bohinju, reke Soča, Tolminka, Učja in Sava Bohinjka s pritoki so dosegle velike pretoke in ponekod tudi razlitja. Poplavljale so polja, cestišča in kleti stanovanjskih objektov, cesto v Lepeni pa je zasul zemeljski plaz. Gasilci PGD Bovec so na varno prepeljali 30 oseb, ki so ostale ujete v dolini in zaradi poškodovanega cestišča niso mogle zapustiti območja.

Zabeležili smo 25 dogodkov, aktiviranih je bilo šest gasilskih enot. Gasilci so črpali vodo iz objektov, s cestišč odstranjevali podrto drevje in s protipoplavnimi vrečami varovali objekte in usmerjali vodne tokove. V bližini naselja Zadlaz - Žabče v občini Tolmin se je pri odstranjevanju poškodovanega drevesa poškodoval občan.

Druge nesreče v številkah

POPLAVE: 3

 

PLAZOVI: 1

 

MOČAN VETER: 1

 

REŠEVANJA OBOLELIH OSEB: 3

 

NESREČE V CESTNEM PROMETU: 7

 

POŽARI V OBJEKTIH: 3

 

POŽARI NA PROMETNIH SREDSTVIH: 2

 

POŽARI V KOMUNALNIH IN DRUGIH ZABOJNIKIH: 1

 

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ: 18

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje. k

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje. k

 

Obvestilo

Na območju sosednje države Avstrije bo med 9. septembrom in 5. oktobrom 2024 potekalo testno obveščanje prebivalcev preko SMS. Možno je, da bodo avstrijske SMS-e prejemali tudi uporabniki mobilnih telefonov, ki se bodo v času testiranja nahajali na obmejnih območjih na slovenski strani meje. 5. oktobra 2024 bodo med 12.00 in 12.45 testirali sirene in hkrati pošiljali testne SMS-e.