Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Arčon na XIX. zasedanju slovensko-madžarske mešane komisije

Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes kot predsednik slovenske delegacije sopredsedoval XIX. zasedanju slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic slovenske narodne manjšine v Republiki Madžarski in madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji.
Minister Matej Arčon, ministrski komisar Ferenc Kalmar in slovenska ter madžarska delegacija. Skupinska fotografija, ob strani madžarska, slovenska in evropska zastava.

Minister Matej Arčon, ministrski komisar Ferenc Kalmar in slovenska ter madžarska delegacija. | Avtor: Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

Madžarsko delegacijo je vodil Ferenc Kalmár, ministrski komisar za razvoj sosednjih politik madžarskega ministrstva za zunanje zadeve in trgovino. Tokratno zasedanje je potekalo v Ljubljani. 

Minister Arčon je uvodoma izpostavil dobre prijateljske odnose med obema državama in poudaril cilj današnjega srečanja, »da s podporo obema manjšinama še bolj okrepimo naše dobro in zgledno sodelovanje.« Svoj uvodni pozdrav je minister Arčon zaključil v spodbudni luči s prepričanjem, da bo današnje zasedanje: »uspešno, operativno, učinkovito, z zavedanjem, kako pomembne so manjšine in projekti, ki jih bomo v nadaljevanju skupaj realizirali.«

V osrednjem delu seje, ki je, kljub zahtevnim usklajevanjem, potekala konstruktivno, je komisija pregledala in ocenila, kako se uresničujejo določila sporazuma ter uskladila in oblikovala nova priporočila in predloge za izboljšanje položaja obeh narodnih skupnosti. Slovenska stran je izpostavila potrebo po ustreznem upravljanju cestnih povezav v Porabju, zavzela se je za zagotovitev študija slovenskega narodnostnega programa za vzgojiteljice, izpostavila potrebo po posebni skrbi in večji finančni podpori Radiu Monošter, si prizadevala za zagotovitev sredstev za zaposlitev referenta za turizem in mladinske zadeve, zavzela se je tudi  za povečanje sredstev za Državno slovensko samoupravo in Zvezo za Slovencev na Madžarskem in se strinjala z nadaljevanjem gospodarskih razvojnih programov slovenske madžarske vlade v Porabju in Pomurju.

Zahtevno, vendar uspešno srečanje se je zaključilo s slovesnim podpisom zapisnika. Minister Arčon se je zahvalil ministrskemu komisarju za delovni obisk Slovenije ter konstruktiven in prijateljski odnos, obema delegacijama pa za intenzivno delo ter trud za uskladitev zapisnika, s katerim se bo v prihodnje še izboljšal položaj slovenske narodne manjšine na Madžarskem in madžarske narodne skupnosti v Sloveniji.