Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Mateja Čalušić na predsedničinem forumu o pravici do zdravega življenjskega okolja

Danes je potekal forum predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar o pravici do zdravega življenjskega okolja, kjer je kot govorka sodelovala tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić. V govoru je poudarila ključne izzive in priložnosti, s katerimi se soočamo na področju kmetijstva in gozdarstva v luči podnebnih sprememb.
Ministrica stoji za govorniškim pultom in govori.

Ministrica Mateja Čalušić. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Ministrica Mateja Čalušić je poudarila, da Slovenija kot ena najbolj gozdnatih držav v Evropi nosi posebno odgovornost za ohranjanje naravnih virov in spopadanje s podnebnimi spremembami: »Gozdovi so naši največji zavezniki v boju proti podnebnim spremembam. Prispevajo k čiščenju zraka, skladiščenju ogljika in zadrževanju vode, kar je v času vročih podnebnih sprememb vse pomembnejše.«

V nadaljevanju nagovora se je ministrica dotaknila pomena sistematičnega vlaganja v prilagajanje kmetijstva in gozdarstva, od vzpostavitve namakalnih sistemov do gospodarjenja z gozdovi ter zaščite pred naravnimi nesrečami. Sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in kmeti je po njenem mnenju ključno za zagotavljanje prehranske varnosti ter trajnostno prihodnost Slovenije.

Ob tem je ministrica spomnila tudi na izjemen pomen kmetijskih zemljišč, ki so temelj naše prehranske varnosti in ključna za ohranjanje naravnega ravnovesja, zato moramo kmetijske in gozdne površine prilagoditi in dolgoročno zaščititi.

Forum je pod pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar združil strokovnjake, ki so razpravljali o uresničevanju mednarodnih zavez in ohranjanju zdravega življenjskega okolja za prihodnje generacije.