Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo zaključilo projekt dvostranske tehnične pomoči v Republiki Srbiji

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je uspešno zaključilo projekt dvostranske tehnične pomoči Republike Slovenije v Republiki Srbiji. Projekt se je izvajal v obdobju od junija do oktobra 2024.
Več oseb sedi za mizo in se pogovarja.

Predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj s srbskimi kolegi. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

V štirih tridnevnih misijah, ki so potekale na sedežu srbskega ministrstva v Beograd ter na podeželskih območjih Srbije, so slovenski strokovnjaki svetovali srbskim uslužbencem kmetijskega ministrstva in lokalnim razvojnim deležnikom pri vzpostavitvi pristopa za spodbujanje skupnega lokalnega razvoja  (LEADER) v okviru programa IPARD III, in sicer na naslednjih tematikah:

  • operativna struktura in podporna zakonodaja, ki bo omogočila Republiki Srbiji implementacijo LEADER pristopa,
  • zakonodajni okvir in sekundarna zakonodaja za potrditev lokalnih akcijskih skupin (LAS) in strategij lokalnega razvoja (SLR), priprava javnega poziva, obravnave SLR in postopka registracije, priprava letnega akcijskega načrta, sistem pregleda zahtevkov in kontrole,
  • vzpostavitev mreže za podeželje.

Na vseh srečanjih so potekale interaktivne delavnice, ki so se jih poleg organa upravljanja IPARD III in srbske plačilne agencije udeležili potencialni LAS, predstavniki združenja občin, predstavniki neformalnih mrež za podeželje in drugi deležniki razvoja podeželja.

Zadnja misija je potekala na srbskem podeželju, z obiskom območij štirih potencialnih LAS v okolici krajev Šid, Sremski Karlovci, Kovilj, Sokobanja in Bela Palanka. Na teh delavnicah so imeli člani potencialnih srbskih LAS priložnost neposrednega stika s predstavnico slovenskega LAS-a, ki jim je predstavila svoje izkušnje pri vzpostavitvi in izvedbi pristopa LEADER od leta 2007 naprej.

Projekt dvostranske tehnične pomoči Republike Slovenije v Republiki Srbiji se je zaključil v petek, 27. septembra 2024 z zaključno konferenco na sedežu srbskega kmetijskega ministrstva v Beogradu. Konference so se udeležili tudi visoki predstavniki srbskega ministrstva za kmetijstvo ter predstavniki Veleposlaništva Republike Slovenije v Republiki Srbiji.

Na zaključni konferenci v Beogradu so slovenski strokovnjaki in predstavniki slovenskega ministrstva predstavili ključne rezultate projekta ter priporočila za nadaljnje korake uspešne vzpostavitve in izvedbe LEADER pristopa v Srbiji. Izpostavili so sprotno komunikacijo z vsemi akterji različnih nivojev razvoja podeželja, redno usposabljanje zaposlenih na ministrstvu in na LAS, oblikovanje ekipe na ministrstvu in plačilni agenciji, ki bo delovala na pristopu LEADER, pravočasna priprava zakonodajnega in postopkovnega okvirja, animacija terena ter sodelovanje z državami članicami, kjer se pristop LEADER izvaja že dalj časa.

Ključni rezultat projekta dvostranske tehnične pomoči Slovenije je predstavitev Akcijskega načrta za LEADER pristop v Srbiji za obdobje 2024-2025, ki so ga predstavili predstavniki srbskega ministrstva. Akcijski načrt se osredotoča na krepitev razvoja podeželja s pomočjo lokalnih skupnosti. Vključuje vzpostavitev LAS ter krepitev sodelovanja med javnim in zasebnim sektorjem na strateško izbranih pilotnih območjih z namenom izboljšanja infrastrukture, inovacij v kmetijstvu, trajnostnega turizma in varstva okolja.

Stroški strokovnjakov v okviru misij se krijejo na podlagi podpisanega Sporazuma o izvedbi projekta bilateralne tehnične pomoči Republike Slovenije v Srbiji pri poglavju 11 »Krepitev institucionalnih zmogljivosti za vzpostavitev ukrepa 5 IPARD III – Pobuda Community LEADER v Srbiji, 2024«, ki ga je financiralo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije.