Skoči do osrednje vsebine

Potrjen virus Zahodnega Nila pri sivih vranah

Nacionalni veterinarski inštitut je Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvestil o potrditvi virusa Zahodnega Nila pri štirih sivih vranah. Ptice so bile najdene v Mestni občini Ljubljana. Bolezen je bila pri pticah v Sloveniji nazadnje potrjena leta 2021.

Rezervoar virusa Zahodnega Nila so ptiči, prenašalci virusa pa so komarji, predvsem iz rodu Culex spp. Za okužbo je zelo dovzetnih več vrst ptic, tako da pride tudi do masovnih epizootij (nenadnega in hitrega širjenja nalezljive bolezni pri živalih) s pogini ptic. Med najdovzetnejšimi so ptice iz reda pevk (Passeriformes), med njimi so najbolj dovzetne vrane (družina Corvidae). Poleg ptic so za okužbo dovzetni sodoprsti kopitarji (konji) in človek, ki pa bolezni ne prenašajo.  

Virus Zahodnega Nila izvira iz Afrike. Prvič je bila ugotovljen leta 1937 v okrožju West Nile v Ugandi. Razširjen je v Evropi, Aziji, Afriki, Avstraliji in Ameriki. V Evropi se je prvič pojavil v Franciji v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja. V letošnjem letu so bolezen ugotovili še v Avstriji, Bolgariji, Franciji, Grčiji, Italiji, Nemčiji, na Madžarskem, Portugalskem, v Španiji in na Poljskem.

Bolezen je bila letos ugotovljena tudi pri ljudeh. Več informacij o bolezni, primerih pri ljudeh, znakih okužbe in zaščitnih ukrepih najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.