Skoči do osrednje vsebine

Deseta seja delovne skupine za lokalno samoupravo

Danes so se na Ministrstvu za javno upravo na 10. seji sestali članice in člani delovne skupine za lokalno samoupravo. Omenjeno delovno skupino sta ustanovila ministra za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek ter minister za javno upravo mag. Franc Props, ki je tokratno srečanje tudi vodil.

Delovna skupina, ki jo sestavljajo predstavniki Ministrstva za javno upravo in Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj ter vodstva vseh treh reprezentativnih združenj občin, je namenjena dialogu med vlado in občinami. V sklopu svojega delovanja skupina obravnava vprašanja s področja lokalne samouprave in regionalne politike pri oblikovanju politik obeh ministrstev in drugih državnih organov na področju lokalne samouprave.

Na tokratni seji so člani delovne skupine obravnavali delno poročilo delovne podskupine za pripravo predlogov sprememb predpisov za znižanje stroškov občin. Seznanili so se z Evropskim tednom lokalne demokracije, ko lokalne oblasti po vsej Evropi odprejo svoja vrata in povabijo državljane v uradne prostore občin, z namenom spodbujanja sodelovanja občanov na lokalni ravni.

Prav tako pa so se prisotni seznanili s poročili o skladnosti občinskih odlokov o volilnih enotah z načelom enakosti volilne pravice ter o skladnosti občinskih pravilnikov, ki določajo sejnine članov občinskih svetov.