Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo vinogradnikom glede finančnega nadomestila zaradi zlate trsne rumenice za leto 2024

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) opozarja, naj vinogradniki, ki sumijo na pojav zlate trsne rumenice v vinogradih na okuženih območjih, čimprej oddajo prijavo fitosanitarnim preglednikom za pregled vinogradov. Opravljen pregled je pogoj za uveljavljanje finančnega nadomestila.

Finančno nadomestilo je ukrep pomoči vinogradnikom na okuženih območjih zlate trsne rumenice za odstranjene in uničene simptomatične trse v vinogradih, ki imajo do 20 odstotkov simptomatičnih trsov. Do finančnega nadomestila je upravičen vinogradnik, ki je vpisan kot nosilec kmetijskega gospodarstva v register kmetijskih gospodarstev (RKG) in izpolnjuje pogoje za pridobitev finančnega nadomestila v skladu z Uredbo o ukrepih za zatiranje in preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice (uredba) ter odda vlogo.

Dokument fitosanitarnega preglednika o opravljenem pregledu in potrditvi navzočnosti simptomov zlate trsne rumenice v vinogradu je namreč eden od pogojev za uveljavitev finančnega nadomestila za odpravo škode zaradi zlate trsne rumenice v tekočem letu. Vinogradniki oddajo prijavo za pregled skladno z navodili za uveljavljanje finančnega nadomestila za odpravo škodo zaradi zlate trsne rumenice (pdf).

Fitosanitarni pregledniki bodo glede na vremenske razmere in stanje v posameznih vinogradih najpozneje do 21. oktobra zaključili s pregledi v vinogradih in izdajo zapisnikov za potrditev pojava zlate trsne rumenice v letu 2024.

Za uveljavitev finančnega nadomestila v letu 2024 se vloge pošljejo Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) od 10. do 30. oktobra 2024. Vinogradnik mora imeti najpozneje en dan pred oddajo vloge AKTRP v RKG:

  • prijavljene podatke, ki izkazujejo dejansko stanje števila trsov na grafično enoto rabe kmetijskega gospodarstva (GERK);
  • vložen dokument fitosanitarnega preglednika o potrditvi pojava zlate trsne rumenice na posameznih GERK.

Poleg tega mora vinogradnik zatirati ameriškega škržatka v skladu z uredbo in napovedmi Javne službe zdravstvenega varstva rastlin. Pred oddajo vloge mora v vinogradu, za katerega želi uveljaviti finančno nadomestilo, odstraniti in uničiti vse simptomatične trse skupaj s koreninami, kar ob oddaji vloge potrdi z izjavo.

Dodatne informacije o pogojih za pridobitev finančnega nadomestila, oddaji prijave fitosanitarnim preglednikom za pregled vinograda in oddajo vloge na AKTRP so dostopne na spletni strani UVHVVR.