Skoči do osrednje vsebine

Obvezne usmeritve ministra

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je izdal usmeritve in obvezna navodila za odpravo pomanjkljivosti nad izvajanjem policijskih nalog in pooblastil v Centru za varovanje in zaščito.

Minister nalaga generalnemu direktorju policije, da mora vzpostaviti nadzorne mehanizme, da bo v Centru za varovanje in zaščito zagotovljena notranja varnost. V vseh policijskih enotah mora zagotoviti poslovanje v skladu z določbami Uredbe o kriterijih za določitev višine položajnega dodatka za javne uslužbence. Med drugim je treba vzpostaviti tudi sistem nadzora, ki bo preprečeval podvajanje opravil, prelaganje odgovornosti ali zlorabo delovnega časa, in nadzorni mehanizem nad upravljanjem in zaščito videonadzornih sistemov.

Za odpravo ugotovljenih nepravilnosti in pomanjkljivosti morajo v policiji do začetka novembra 2024 pripraviti načrt. Rok za končno poročilo o realizaciji usmeritev je do sredine aprila 2025.

Pomanjkljivosti sicer izhajajo iz izrednega nadzora nad izvajanjem policijskih nalog in pooblastil v Centru za varovanje in zaščito, ki ga je minister odredil konec februarja letos. Končno poročilo o nadzoru je bilo zaključeno konec septembra in je označeno s stopnjo tajnosti interno.