Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na mednarodnem parketu s številnimi aktivnostmi glede človekovih pravic starejših

Na današnji dan vsako leto obeležujemo mednarodni dan starejših. Tema letošnjega dneva je ''Dostojno staranje: Pomen krepitve sistemov oskrbe in podpore za starejše po vsem svetu''
ženska in moški, starejša, na kolesu, med drevjem

Slovenija na mednarodnem parketu s številnimi aktivnostmi glede človekovih pravic starejših | Avtor: Depositphotos

Zaradi demografskih sprememb in vse daljše življenjske dobe prebivalstva, si Slovenija že vrsto let prizadeva za večjo zaščito starejših na globalni ravni kot tudi za umestitev varstva človekovih pravic starejših v mednarodnopravni okvir. Pomen obravnave človekovih pravic starejših izpostavljamo tudi v okviru mednarodnih teles in neodvisnih mehanizmov, ki delujejo na področju človekovih pravic.

Vloga Slovenije se kaže s številnimi aktivnostmi v okviru OZN v New Yorku in Ženevi. Prepoznavni in vidni smo v Odprti delovni skupini OZN o staranju v New Yorku in v Svetu OZN za človekove pravice v Ženevi, kjer z Argentino vodimo skupino prijateljev pravic starejših. Skupaj s skupino držav je Slovenija v Svetu prispevala k uspešnem sprejemu več resolucij o človekovih pravicah starejših na temo vprašanja starizma in diskriminacije na podlagi starosti ter nasilja, zlorabe in zanemarjanja starejših. Prav tako je med vodilnimi podpornicami mandata neodvisne izvedenke ZN za pravice starejših.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve vsako leto sodeluje pri Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki je namenjen osveščanju širše javnosti o človekovih pravicah starejših, pomenu aktivnega staranja in vključujoče družbe. Letošnji festival, ki ga spremlja bogat strokovni in kulturni program, poteka že 23. leto med  30. septembrom in 2. oktobrom 2024 v Ljubljani.

Aktivno staranje, medgeneracijsko sodelovanje, vključevanje in sodelovanje starejših na različnih področjih življenja ter izmenjava dobrih praks so ključnega pomena za dostojno staranje in boljšo kakovost življenja starejše populacije.

Generalna skupščina OZN je leta 1990 razglasila 1. oktober za mednarodni dan starejših, z namenom, da družba prepozna pomemben prispevek starejših na socialnem, družbenem, političnem in kulturnem področju ter se opozori na vprašanja iz vsakodnevnega življenja, ki vplivajo na kakovost življenja starejših. Starejši so heterogena skupino z bogatimi izkušnjami, zato si je treba prizadevati za njihovo enakovredno vključenost v družbeno življenje.