Skoči do osrednje vsebine

Sprejeta Uredba o izvajanju Uredbe (EU) o baterijah in odpadnih baterijah

Z uredbo se bo izvajala evropska Uredba 2023/1542/EU, ki predstavlja uskladitev z okoljskimi cilji in pobudami EU za evropski zeleni dogovor in krožno gospodarstvo. Uredba določa obveznosti izdelovalca, proizvajalca, uvoznika in distributerja baterij in izdelkov, ki vsebujejo baterije. Določa zahteve za skladnost, pristojne organe za izvajanje in nadzor ter kazni za neupoštevanje.

Vlada je sprejela Uredbo o izvajanju Uredbe (EU) o baterijah in odpadnih baterijah. Uredba bo omogočila izvajanje evropske Uredbe (EU) številka 2023/1542 o baterijah in odpadnih baterijah. Cilji evropske uredbe so krepitev delovanja notranjega trga, spodbujanje krožnega gospodarstva ter zmanjšanje okoljskih in družbenih vplivov v vseh stopnjah življenjskega cikla baterije. Pri tem se upošteva zeleni prehod, električno mobilnost, ogljično nevtralnost in trajnostno proizvodnjo baterij. Vključuje proizvode, procese, odpadne baterije in reciklirane sekundarne surovine oziroma materiale.

Pričakuje se namreč obsežnejša uporaba baterij za splošno uporabo, industrijskih baterij in baterij za električna vozila. Namen evropske uredbe pa je izboljšati varnost in delovanje notranjega trga baterij in zagotoviti pravičnejšo konkurenco z zahtevami glede varnosti, trajnostnosti in označevanja.

Uredba se uporablja za vse baterije, tudi za vse odpadne prenosne baterije, baterije za električna vozila, industrijske baterije, baterijske sisteme za shranjevanje, zaganjalne baterije (ki se večinoma uporabljajo za zagon, osvetlitev in vžig vozil in strojev) ter baterije za lahka vozila (na primer električna kolesa, e-mopede, električne skiroje).

Določa obveznosti izdelovalca, proizvajalca, uvoznika in distributerja baterij in izdelkov, ki vsebujejo baterije. Določa tudi zahteve za skladnost in postopek ugotavljanja skladnosti. Vključuje tudi nadzor nad baterijami na trgu, v uporabi in nadzor nad ravnanjem z odpadnimi baterijami.

Z uredbo se določata dva pristojna organa za izvajanje evropske uredbe. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je pristojno v delu, ki se nanaša na dajanje baterij na trg, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo pa v delu, ki se nanaša na ravnanje z odpadnimi baterijami.

Določajo se tudi pristojni organi za nadzor nad baterijami. Nadzor v delu, ki se nanaša na dajanje baterij na trg in omogočanje dostopnosti na trgu, bo opravljal Tržni inšpektorat Republike Slovenije. Nadzor nad snovmi, katerih vsebnost v baterijah je omejena, opravlja Urad RS za kemikalije, Inšpekcija za kemikalije. V delu, ki se nanaša na baterije, vgrajene v vozila in lahka vozila, kjer gre za homologirana hibridna in električna vozila kategorije L in homologirana hibridna in električna vozila kategorije M, N, O, bo opravljal inšpektorat, pristojen za vozila, nadzor nad stacionarnimi baterijskimi sistemi za shranjevanje energije v uporabi, pa bo opravljal inšpektorat, pristojen za energetiko. Nadzor nad ravnanjem z odpadnimi baterijami bo opravljal inšpektorat pristojen za okolje, razen 72. člena Uredbe 2023/1542/EU (pošiljke odpadkov), kjer so pristojni organi za izvajanje nadzora inšpektorat, pristojen za okolje, Finančna uprava Republike Slovenije in Policija. Uredba določa tudi kazni za neupoštevanje določb uredbe.