Skoči do osrednje vsebine

Delavnica za strokovnjakinje v kibernetski varnosti

Urad Vlade RS za informacijsko varnost (URSIV) je v Podgorici organiziral delavnico za strokovnjakinje iz zahodnih balkanskih držav, zaposlene na področju kibernetske varnosti v privatni, javni in akademski sferi. Dogodek se je odvijal med 30. septembrom in 1. oktobrom pod okriljem Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu (angleško Western Balkans Cyber Capacity Centre - WB3C).

Dogodek je bil interaktiven, kjer so predavateljice udeleženke aktivno vključevale in tudi same sodelovale, saj so bile prisotne ves čas usposabljanja. Teme so bile zasnovane s poudarkom na izzivih,  s katerimi se ženske srečujejo pri poklicih, povezanih s kibernetsko varnostjo in informacijskimi tehnologijami. Med predavateljicami so bile predstavnice organizacij Woman4Cyber in WIT network, strokovnjakinje, zaposlene na tehničnih položajih v zasebnih podjetjih, in predavateljici iz Univerze v Mariboru in Univerze v Črni gori.

Udeleženke so izpostavile težo vzpostavljanja in ohranja kibernetske varnosti na Zahodnem Balkanu ter dejstvo, da kibernetska varnost v svetu velja kot moška domena. Ženske so na tem področju v manjšini in deloma to področje tudi zapuščajo. Pojavila se je razprava o pomanjkanju samozavesti žensk v kibernetiki in načinih, kako ženske opolnomočili. Odkritost med ženskami, mentorstvo in izobraževanje so bili prepoznani kot glavni gradniki samozavesti. Kot zelo pomembna je obveljala tudi vzgoja mladih deklet in fantov, da spoznajo enakovrednost in njen pomen za družbo.

Delavnica je obravnavala prednosti raznolikosti na področju informacijske varnosti in proces zaposlovanja, ki favorizira moške kolege, saj je v veliki meri prisotna zavedna ali nezavedna pristranskost do žensk. Poudarile so prednosti, ki jih na takšna delovna mesta prinašajo ženske, npr. mehke veščine ter razmišljale o prilagajanju žensk na moško okolje, kjer se ženske v veliki meri odpovedo ženskim značilnostim, npr. znižanje tona glasu. Udeleženke so se izobrazile o lastnostih, ki jih delodajalci iščejo pri zaposlovanju kadra v kibernetiki, ki niso enake vsebinam, ki jih poudarja izobraževalni sistem.

Udeleženke so v skupinah poimenovale glavne omejitve pri njihovem delu, kjer so največkrat imenovale nadlegovanje, manjše plačilo od moških kolegov, podcenjevanje, poniževanje, prevelika obremenjenost in da na delovnem mestu niso slišane.  Za te omejitve so poskušale najti rešitve ali izboljšave.

Delavnice so potekale v sproščenem vzdušju, v obliki individualnega in skupinskega dela ter drugih kreativnih pristopov, igranja vlog, sprotnega beleženja odgovorov v obliki anket, argumentiranja stališč in izražanja mnenj. Poudarek je bil na izmenjavi izkušenj in povezovanju. Eni izmed aktivnosti sta bili tudi skupinska meditacija in treniranje aktivne pozornosti. Udeleženke so ob zaključku prejele spričevala, predavateljice pa zahvalno listino.

Slovensko veleposlaništvo v Podgorici je pripravilo sprejem, na katerem je udeleženke nagovorila slovenska veleposlanica Bernarda Gradišnik. Pri izvedbi usposabljanja je organizacijsko sodeloval Center za evropsko prihodnost (CEP), delavnice pa so potekale v prostorih WB3C znotraj Tehnološkega parka Črna gora.