Skoči do osrednje vsebine

Konferenca Izzivi proizvodnje energije iz obnovljivih virov

Ob zaključku programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje, ki se izvaja v okviru Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora (Finančni mehanizem EGP) in Norveškega finančnega mehanizma 2014–2021, je v Ljubljani potekala konferenca z naslovom Izzivi proizvodnje energije iz obnovljivih virov.
Nagovor državnega sekretarja Marka Koprivca

Državni sekretar mag. Marko Koprivc | Avtor: Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

Kot je uvodoma izpostavil državni sekretar Marko Koprivc, že naslov dogodka pove, da gre za ključne teme naše sedanjosti in prihodnosti: »Svet se sooča z nujno potrebo po prehodu iz fosilnih goriv na obnovljive vire energije, saj podnebne spremembe že vplivajo na naše življenje in okolje, v katerem živimo. Naša prizadevanja za čistejšo energijo so zato usmerjena v trajnostne rešitve, kot sta sončna in geotermalna  energija. Vendar pa prehod na obnovljive vire energije ni zgolj tehnološki izziv, temveč zahteva tudi obsežno družbeno, ekonomsko in politično prilagoditev. Finančni mehanizem EGP in Norveški finančni mehanizem sta z nepovratnimi sredstvi omogočila izvedbo 17 projektov, ki so združili več kot 90 partnerjev in pripomogli k večji energetski učinkovitosti, povečanju deleža obnovljivih virov v energetskem sistemu in zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Ob tej priložnosti se želim iskreno zahvaliti vsem partnerjem in sodelujočim organizacijam, ki so prispevali k uspešni izvedbi teh projektov«.

V preteklih letih se je v okviru programa izvedlo vrsto projektov, katerih cilj je bil zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, prilagajanje na vse bolj očitne posledice podnebnih sprememb in spodbujanje uporabe obnovljivih virov energije. S temi prizadevanji so bili postavljeni pomembni temelji za trajnostno prihodnost, ki je ključnega pomena za Slovenijo in širše evropsko okolje.