Skoči do osrednje vsebine

Minister podpisal letne usmeritve za delo policije v letu 2025

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je sodeloval na razširjenem kolegiju generalnega direktorja policije in njegovim članom predstavil usmeritve in obvezna navodila za pripravo načrta dela policije v letu 2025.

Letne usmeritve se nanašajo na uresničevanje strateških ciljev na različnih področjih policijskega dela. Na področju preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj mora policija nadaljevati z razvojem učinkovitega sistema lastnega zaznavanja gospodarskih in korupcijskih kaznivih dejanj. Prav tako naj še nadalje krepi mednarodno sodelovanje in operativne dejavnosti v regiji Zahodnega Balkana na področju odkrivanja in preiskovanja organiziranih kriminalnih združb, ki se med drugim ukvarjajo tudi z nezakonitimi migracijami in trgovino z ljudmi.

Posebno skrb mora policija nameniti tudi kaznivim dejanjem nasilja v družini in medvrstniškega nasilja. Zagotoviti mora, da so žrtve kaznivih dejanj nasilja v družini ob prvem stiku s policijo obravnavane z vso potrebno skrbnostjo. Policijska preiskava mora potekati hitro in učinkovito, da se čimprej zavarujejo dokazi in se hkrati tudi zavaruje žrtev. Prav tako mora nadaljevati z nadzorom nad policijskimi enotami pri nadziranju spoštovanja ukrepa prepovedi približevanja ali prepovedi približanja in v primeru ugotovljenih nepravilnosti ukrepati.

V sodelovanju z drugimi deležniki mora aktivno izvajati akcijski načrt ministrstva in Policije za preprečevanje in obravnavo medvrstniškega nasilja. Med drugim mora nadaljevati z osveščanjem pedagoških delavcev glede prepoznavanja simptomov nasilja ali radikalizacije, ukrepanja v primeru amok situacij in zagotavljanja varnosti otrok tudi na srednjih šolah.

Policija naj nadaljuje tudi z učinkovitim varovanjem državne meje z vsemi razpoložljivimi tehničnimi in kadrovskimi viri, še zlasti na območjih, ki pomenijo povečano tveganje. Na področju čezmejne kriminalitete mora policija še naprej posebno pozornost usmerjati v preprečevanje in odkrivanje kaznivih dejanj okoljske kriminalitete.

Eden od strateških ciljev je tudi vzdrževanje javnega reda. S ciljem preprečevanja in odkrivanja kaznivih ravnanj ter prijemanja storilcev teh dejanj je policija dolžna izvajati okrepljen nadzor na območjih z romsko populacijo v času zgostitve takšnih ravnanj. Minister je policiji naložil tudi, da nadaljuje z aktivnostmi za preprečitev hujših kršitev javnega reda ali kaznivih dejanj na športnih in drugih prireditvah, s poudarkom na preprečevanju in odkrivanju huliganstva. Policija mora z vsemi razpoložljivimi kadri izvajati lastni akcijski načrt, ki je bil izdelan na podlagi nove resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa, ter zagotavljati vidnost in ukrepati ob dogodkih, ki vplivajo na pretočnost prometa na avtocestnem križu.

Iz usmeritev izhaja tudi, da je treba vzpostaviti soodgovornost za zagotavljanje varnosti v lokalnih skupnostih, za kar je treba vzpostaviti tudi korektno komunikacijo z deležniki na področju varnosti v lokalni skupnosti.

Usmeritve se nanašajo tudi na krepitev ugleda policije ter vodenje in upravljanje policije, ki omogočata učinkovito organizacijo dela. V tem okviru mora generalni direktor policije med drugim, poleg ukrepov za pridobivanje novih kadrov, načrtovati tudi ukrepe za zadržanje tistih zaposlenih, ki napovedujejo prekinitev pogodbe o zaposlitvi. Pristopiti pa mora tudi k digitalizaciji policijskih postopkov na način, da omogoči učinkovitejše operativno delo policistov in zmanjša tveganja za najpogostejše strokovne napake.

Policija mora na podlagi letnih usmeritev do 30. novembra 2024 ministru predstaviti letni načrt dela, pri tem pa mora opredeliti tudi kazalnike za uresničitev nalog. Usmeritve in obvezna navodila za pripravo načrta dela policije v letu 2025 sicer temeljijo na ugotovitvah o delovanju policije na podlagi njenega poročanja Ministrstvu za notranje zadeve, ugotovitvah nadzorov in pritožbenih postopkov zoper delo policistov, razgovorih z vodstvi policijskih uprav ter nekaterih organizacijskih enot Generalne policijske uprave. Temeljijo tudi na razgovoru s predstavniki Varuha človekovih pravic, Komisije za preprečevanje korupcije, spremljanju sodne prakse in letnih poročil drugih državnih organov, izsledkov ciljnih raziskovalnih projektov in programov ter udejanjanju prednostnih nalog, ki izhajajo iz Temeljnih usmeritev za pripravo srednjeročnega načrta razvoja in dela policije v obdobju 2023–2027 ter iz drugih strateških dokumentov državnega zbora, vlade in ministrstva.