Skoči do osrednje vsebine

123. redna seja Vlade Republike Slovenije

Na današnji seji je vlada zaključila obravnavo 343 objektov, evidentiranih za morebitno odstranitev zaradi posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023. Seznanila se je tudi z informacijo o začetku delovanja pogajalske skupine ESS za pokojninsko reformo in v Načrt razvojnih programov za obdobje 2024−2027 uvrstila odkup nepremičnin za širitev bolnišnične dejavnosti UKC Maribor.

Vlada je danes zaključila obravnavo 343 objektov, evidentiranih za morebitno odstranitev. Sprejela je Sklep o določitvi objektov, katerih odstranitev je nujno potrebna in v javno korist, na območju Občine Braslovče, Občine Šmartno ob Paki, Mestne občine Celje, Občine Šoštanj, Občine Nazarje, Občine Mozirje, Občine Prevalje, Občine Kamnik, Mestne občine Slovenj Gradec Občine Medvode, Občine Luče in Občine Gorenja vas - Poljane. Z navedenim sklepom je določila 128 objektov za nujno odstranitev in ugotovila javne koristi z namenom odstranitve nepremičnine in nadomestitev z eno od zakonskih možnosti, vključno z nadomestitvenim objektom. Sklepi temeljijo na strokovnih mnenjih, ki jih je pripravila Državna tehnična pisarna v okviru Službe Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih in jih je predhodno potrdil Svet Vlade za obnovo. Gradivo je bilo javno razgrnjeno, v okviru javne razgrnitve pa je imela javnost možnost dajanja pripomb in predlogov. Na vse prejete pripombe oziroma predloge je Služba Vlade RS za obnovo po poplavah in plazovih pisno odgovorila dajalcem pripomb in predlogov. Seznam evidentiranih območij in objektov, ki so bili predmet strokovne presoje, je bil objavljen 8. januarja 2024. Na seznamu je bilo 343 objektov. S sprejetjem tega in predhodnih sklepov je bilo na podlagi predlogov stroke odločeno, da je nujno potrebna in v javno korist odstranitev 258 objektov. S seznama je bilo na podlagi strokovne presoje umaknjenih 85 objektov. 

V nadaljevanju postopka sledi podpis pogodbe, s katero se določi nadomestitev nepremičnine, ki je bila določena za odstranitev. V skladu z veljavno zakonodajo lahko država lastniku nepremičnine z objektom za odstranitev zagotovi lastninsko pravico na enakovredni nepremičnini, razen če lastnik nepremičnine z objektom za odstranitev zahteva odškodnino. Če lastnik nepremičnine z objektom za odstranitev sam predlaga nadomestno nepremičnino, to nepremičnino država odkupi in prenese na tega lastnika, če je s cenitvijo obeh nepremičnin ugotovljena njuna enakovrednost. Če je vrednost ocenjene nadomestne nepremičnine nižja od vrednosti ocenjene nepremičnine z objektom za odstranitev, in lastnik nepremičnine z objektom za odstranitev pristane na tako nadomestilo, država temu lastniku plača razliko v vrednosti med nepremičninama v denarju. Če je vrednost ocenjene nadomestne nepremičnine z objektom za odstranitev višja od vrednosti ocenjene nepremičnine z objektom za odstranitev, država nadomestno nepremičnino odkupi, če lastnik nepremičnine z objektom za odstranitev plača razliko v vrednosti med nepremičninama.

Vlada se je seznanila z Informacijo o začetku delovanja pogajalske skupine Ekonomsko-socialnega sveta (PS ESS) za pripravo sprememb na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter s terminskim načrtom dela. Socialni partnerji in vlada so 20. septembra 2024 začeli delo PS ESS za pripravo sprememb na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Na prvi seji so se člani pogajalske skupine dogovori o načinu dela pogajalske skupine. Izvedba sej pogajalske skupine bo potekala ob upoštevanju terminskega načrta po posameznih vsebinskih sklopih.

Vlada je v Načrt razvojnih programov za obdobje 2024−2027 uvrstila odkup nepremičnin za širitev bolnišnične dejavnosti UKC Maribor. Cilj investicije je zagotoviti prostorske kapacitete za prihodnjo širitev Univerzitetnega kliničnega centra Maribor (UKC Maribor), in sicer nakup nepremičnine na Masarykovi ulici 24-26, ki je v neposredni bližini UKC Maribor. Z odkupom nepremičnine s strani Republike Slovenije se bo uredil lastniški status nepremičnin, ki ležijo znotraj bolnišničnega območja. To bo omogočilo izvedbo prihodnjih investicij za namen širitve in nadgradnje UKC Maribor. S tem bodo zagotovljeni ustrezni pogoji za opravljanje zdravstvenih storitev, boljšo oskrbo bolnikov in kakovostnejšo specialistično zdravstveno obravnavo v skladu s sodobnimi standardi. Ocenjena vrednost investicije znaša 2.394.121,13 evra.