Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: »Elektrika je sila, ki nas vse skupaj povezuje v dobrem«

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je udeležil slovesnosti, ki je obeležila stoto obletnico prvega prenosa električne energije in izgradnje daljnovoda Fala-Laško. Slovesnost je organiziralo podjetje ELES, premier dr. Golob pa je bil slavnostni govornik.
Robert Golob stoji za govornico, v ozadju so zastave.

Predsednik vlade Robert Golob se je udeležil slovesnosti, ki je obeležila stoto obletnico prvega prenosa električne energije in izgradnje daljnovoda Fala-Laško. | Avtor: Boštjan Podlogar, STA

Letos mineva sto let, odkar je električna energija prvič prepotovala razdaljo med dvema slovenskima krajema. Od svojega vira v hidroelektrarni Fala je bila tedaj elektrika prenesena do skoraj 80 kilometrov oddaljene razdelilne transformatorske postaje Laško. Gre za pomembno prelomnico, ki je naši deželi omogočila industrializacijo in modernizacijo.

Premier dr. Golob je uvodoma povedal, da je prav, da stoto obletnico prenosa električne energije praznujemo vsi skupaj, saj je to sestavni del razvoja ne le elektroenergetike, ampak tudi celotne družbe. »Ob simbolični stoti obletnici prenosa se nahajamo na prelomnici, ko se bomo morali temeljno odločiti, kako spremeniti proizvodni miks v državi. Kako se posloviti od premoga in na drugi strani sprejeti odločitev, ali damo jedrski opciji priložnost, da nadaljuje z obstoječim objektom in tudi s širitvijo kapacitet,« je povedal premier. Dodal je, da nas ta odločitev čaka do konca novembra. V tem času pa bo v pripravi tudi interventni zakon glede nadaljnje proizvodnje električne energije v Šaleški dolini.

»Energetika je na prelomnici zaradi podnebne krize, ki nas vse zadeva vsak dan, vsako leto, čeprav morda letos ni bilo tako katastrofalnih posledic kot lani s poplavami ali predlani s požari. Podnebna kriza je nekaj, s čimer se moramo naučiti živeti,« je povedal premier. Ob tem je poudaril pomen pripravljenosti na tovrstne izzive, ki nas morda čakajo v prihodnosti. Dodal je, da so službe, ki skrbijo za tak razvoj pri nas, v svetovni špici. Ravno zato bomo lahko zeleni prehod izpeljali na čim bolj učinkovit način s čim manj nevšečnostmi za uporabnike, hkrati pa tudi cenovno čim bolj optimalno. Izrazil je zadovoljstvo nad množično penetracijo obnovljivih virov in shranjevanje električne energije.

Premier se je spomnil tudi na energetsko krizo izpred dveh let, ki se je dotaknila tudi Slovenije. »Kriza ni bila le cenovna, naporna je bila v vseh pogledih, tudi glede zanesljivosti oskrbe, cen in likvidnostnega položaja podjetij,« je povedal premier in se zahvalil takratnim vodilnim v elektroenergetiki za sodelovanje z vlado. »Na osnovi tega smo lahko skupaj pripravili ukrepe, s katerimi ni bilo prizadeto ne prebivalstvo ne gospodarstvo. Hkrati je vlada lahko hitro počrpala 800 milijonov evrov iz sistema likvidnostnih sredstev, ki so večinoma že vrnjeni v sistem. Prav na tem primeru se je pokazalo to sodelovanje in zaupanje v stroko,« je povedal premier. Dodal je, da je Slovenija prišla skozi energetsko krizo med najboljšimi v Evropi. »Tudi zato je inflacija danes tako nizka.«

Premier je še dodal, da je Eles zagotovo prvak tudi v tem, kako je povezan s sosednjimi omrežji. »To je tisto, kar bo ključno, ko se bomo odločali tudi o izgradnji nove enote jedrske elektrarne,« je povedal premier in dodal, da bo ravno odlična povezljivost ključna v naslednjih desetih letih, ko se bomo morali žal bolj naslanjati na uvoz, preden bo prišlo do izgradnje novega bloka. »Brez velike in močne povezljivosti bi bila izgradnja tako velike enote za naš sistem praktično nemogoča,« je dejal premier.

»Elektrika je zelo posebna sila v vesolju, ki nas vse skupaj povezuje v dobrem,« je svoj nagovor zaključil predsednik vlade dr. Robert Golob.