Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: "Zdravstvo ostaja prva prioriteta vlade, poteka pospešen investicijski cikel"

Predsednik vlade dr. Robert Golob in ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel sta se sestala z vodstvom Univerzitetnega kliničnega centra Maribor (UKC Maribor) ter si ogledala napredek gradnje širitve onkološkega oddelka, ki je ključnega pomena za povečanje dostopnosti do onkoloških storitev za bolnike v severovzhodni Sloveniji.
Robert Golob in udeleženci srečanja sedijo za mizo.

Predsednik vlade Robert Golob in ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel sta se sestala z vodstvom Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. | Avtor: Boštjan Podlogar, STA

1 / 2

Z realizacijo projekta se bodo izboljšale bolnišnične zmogljivosti na področju obvladovanja raka, povečal se bo delež zdravljenja rakastih obolenj z obsevanji in preiskav za zgodnje odkrivanje obolenj, predvsem pa se bo povečala dostopnosti do onkoloških storitev v UKC Maribor oziroma v severovzhodni Sloveniji – gre za decentralizacijo medicinske oskrbe v Sloveniji na področju onkologije.

Prva faza prenove onkološkega oddelka, ki vključuje rekonstrukcijo in nadzidavo obstoječega objekta, poteka po načrtih. Ministrica za zdravje se je pacientom in zdravstvenim delavcem, ki so pokazali veliko razumevanja, zahvalila za potrpežljivost: »Zahvaljujem se vsem zaposlenim za njihovo požrtvovalnost in dobro delo ter pacientom za njihovo potrpežljivost. Z veseljem sporočam, da so sredstva za projekte zagotovljena in da se investicije aktivno izvajajo. Gradbeno dovoljenje za onkologijo je bilo pridobljeno prejšnji teden, gradnja pa se je začela že v ponedeljek. Verjamem, da se bo projekt uspešno nadaljeval. Sprejeli smo tudi določene ukrepe za pospešitev gradnje, da bi nadomestili izgubljeni čas zaradi pritožbe lastnikov sosednje stavbe.«

Predsednik vlade dr. Robert Golob je po ogledu ponovno poudaril, da je zdravstvo prva prioriteta vlade. »Poleg sistemskih ukrepov, ki jim posvečamo ogromno pozornosti, v tem trenutku poteka pospešen investicijski cikel širom Slovenije, ne samo v obeh UKC-jih, ampak tudi ostalih bolnišnicah in zdravstvenih domovih,« je povedal premier. Pojasnil je, da je današnji obisk nadaljevanje sestanka, ki ga je pred štirinajstimi dnevi imel v svojem kabinetu. »Vesel sem, da se dogovori izvajajo in da bodo lahko investicije v skladu s planiranimi časovnicami tudi izvedene,« je dejal.

Za drugo fazo širitve onkologije, torej prizidavo novega povezovalnega stolpiča, je izvajalec namreč prejšnji teden dobil gradbeno dovoljenje, zato je Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ), takoj po dokončnosti gradbenega dovoljenja izvajalca napotil na delo. Gradnja se bo predvidoma zaključila junija ali julija 2026.

V okviru projekta Širitev onkološke dejavnosti v UKC Maribor je predviden tudi nakup opreme, medicinske opreme in drage medicinske opreme, med drugim dveh novih linearnih pospeševalnikov, ki bosta umeščena v novogradnjo objekta Stolpič, ko bo ta dokončan. Ko bo projekt širitve zaključen, bo UKC Maribor posedoval štiri linearne pospeševalnike.

Letos je ministrstvo za zdravje zagotovilo 3,5 milijona evrov za nakup linearnega pospeševalnika v UKC Maribor, v naslednjem letu pa je predvidena nabava še drugega. Javni zdravstveni zavodi nato sami določajo prioritete pri nakupih drage medinske opreme, zato je tudi izvedba razpisa in nakup v njihovi pristojnosti. Vlada bo v kratkem obravnavala gradivo za nakup obsevalnikov, kar bo omogočilo UKC Maribor, da nadaljuje postopke za razpis za naprave.

Premier dr. Golob je povedal, da so se na današnjem sestanku pogovarjali o treh pomembnih temah: onkologiji, nakupu obsevalnikov in infekcijski kliniki. Izrazil je spoštovanje do zdravstvenega osebja na oddelku za onkologijo: »Ko človek pride na onkologijo, lahko vidi popolno predanost in požrtvovalnost ter poslanstvo vseh zaposlenih, da dejansko pomagajo sočloveku. In zato vsem velika zahvala in priznanje! Dodati moram, da je odgovor na vprašanje, ali želimo in potrebujemo širitev onkološkega oddelka: Da! Še posebej zato, ker imamo tako požrtvovalne zaposlene, ki bodo znali te prostore tudi dejansko uporabiti za najplemenitejši namen, to je za pomoč bolnikom z rakom.«

Premier dr. Robert Golob je izjavo sklenil s spodbudnimi besedami: »Verjamem, da bomo skupaj z vodstvom v UKC Maribor lahko naredili pomembne korake naprej, da bo ljudem še naprej omogočena kvalitetna zdravstvena oskrba.«

Eden glavnih izzivov projekta, zaradi katerega je zastala gradnja stolpiča, so stanovanja na Masarykovi ulici, ki so del širše zgodbe širitve UKC Maribor. Sredstva za odkup stanovanj so zagotovljena, čeprav stavba ni del zemljišča, na katerem poteka gradnja širitve onkološkega oddelka, in čeprav odkup stanovanj ni bil del prvotnega projekta širitve onkološkega oddelka.

Poleg širitve onkološkega oddelka so se med obiskom dotaknili tudi projekta gradnje oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Nova stavba tega oddelka bo ključni zdravstveni objekt v severovzhodni Sloveniji, ki bo omogočal obvladovanje nalezljivih bolezni na najvišji ravni. Načrtovana je po sodobnih smernicah za zdravstvene objekte, kar vključuje tudi primere dobre prakse iz domačega in tujega okolja. Zagotavljala bo optimalne pogoje za obvladovanje tudi večjih izbruhov nalezljivih bolezni ter celovito oskrbo bolnikov, brez dodatnih negativnih vplivov na druge dele UKC Maribor.