Skoči do osrednje vsebine

V Kozjem sedem novih javnih najemnih stanovanj

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je danes v Kozjem odprl Mačkovo hišo s sedmimi novimi javnimi najemnimi stanovanji. Ministrstvo je za gradnjo zagotovilo 0,7 milijona evrov iz evropskega Načrta za okrevanje in odpornost. Celotna vrednost projekta je 1,8 milijona evrov.

Minister Maljevac je v uvodu svojega nagovora izrazil zadovoljstvo, da je Ministrstvo za solidarno prihodnost z evropskimi finančnimi sredstvi pripomoglo h gradnji Mačkove hiše. Kot je povedal, bo sedem novih stanovanj pomembno vplivalo na povečanje javnih najemnih stanovanj na območju občine Kozje in s tem tudi širšega Kozjanskega. »Sodelovanje med občinami in državo pri razvijanju lokalnih stanovanjskih projektov in odpiranju novih in cenovno dostopnih stanovanj je izjemnega pomena za nadaljnji razvoj Slovenije. In temu sodelovanju bomo v prihodnje dali še večjo veljavo, saj bo že s prihodnjim letom za javno stanovanjsko gradnjo namenjenih 100 milijonov evrov letno. S tem želimo predvsem vplivati na kvaliteto življenj prebivalk in prebivalcev Slovenije, ki si zaslužijo cenovno dostopen in kvaliteten dom,« je poudaril Maljevac.

Minister ima nagovor pred zbranimi na otvoritvi

Minister Simon Maljevac | Avtor: Ministrstvo za solidarno prihodnost

Ob tem je pozdravil tudi odločitev občine Kozje, da je v razpisnih pogojih za najem stanovanj v Mačkovi hiši dala prednost mladim in mladim družinam ter družinam z večjim številom otrok. »S tem preprečujete, da bi se bili mladi in mlade družine zaradi pomanjkanja osnovnih bivanjskih pogojev primorani odseljevati iz Kozjega oziroma širše obmejne regije. Mladim ste s tem dali možnost, da si svoje življenje začnejo graditi v okolju, kjer se počutijo najbolje, kjer se torej počutijo doma,« je zaključil Maljevac.

Županja ima nagovor za prisotne na otvoritvi

Županja občine Kozje Milenca Krajnc | Avtor: Ministrstvo za solidarno prihodnos

Županja občine Kozje Milenca Krajnc pa je v nagovoru povedala, da bo objekt prinesel novo življenje v središče Kozja: »želimo si, da se bodo tukaj stanovalci dobro počutili, da bodo našli zavetje toplega doma v čudovitem lokalnem okolju.« Dodala je, da je Mačkova hiša zgrajena po sodobnih standardih, saj gre za skoraj nič energijski objekt. Med drugim se je pri projektu izgradnje objekta zahvalila tudi celjski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

V občini Kozje je z novimi sedmimi zdaj 74 javnih najemnih stanovanj.

Minister in županja režeta trak na otvoritvi novih stanovanj

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in županja Kozjega Milenca Krajnc | Avtor: Ministrstvo za solidarno prihodnost

Na fotografiji stavba, v ozadju desno cerkev z zvonikom

Mačkova hiša | Avtor: Ministrstvo za solidarno prihodnost