Skoči do osrednje vsebine

Dr. Uroš Svete v ZDA: Sodelovanje v Mednarodni pobudi za boj proti izsiljevalski programski opremi

Direktor Urada Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV) dr. Uroš Svete se je med 30. septembrom in 4. oktobrom mudil v Washingtonu, Združene države Amerike (ZDA), kjer je Slovenija aktivno sodelovala na 4. zasedanju Mednarodne pobude za boj proti izsiljevalski programski opremi (angleško Counter Ransomware Initiative – CRI).

Pobuda, ki združuje že 68 članic, je največje mednarodno partnerstvo za krepitev kibernetske odpornosti. Med ključnimi temami letošnjega srečanja so bili napadi z izsiljevalsko programsko opremo, varnost kriptovalut ter izmenjava informacij med državami članicami. CRI združuje strokovnjake iz držav članic in mednarodnih organizacij v sodelovanju z zasebnim sektorjem z namenom zmanjšanja ranljivosti na napade izsiljevalske programske opreme.

Slovenija je članica CRI od leta 2024, kjer dejavno sodeluje pri oblikovanju političnih pristopov ter krepitvi zmogljivosti za boj proti tej naraščajoči grožnji. Pobuda je prvič v zgodovini gostila dogodek, namenjen tudi preučitvi uporabe umetne inteligence v boju proti napadom z izsiljevalsko programsko opremo. Napovedana je bila tudi ustanovitev CRI sklada, ki bo članicam omogočil hitrejše odzivanje in pomoč v primeru kibernetskih napadov.

V okviru obiska je imel dr. Svete tudi bilateralne sestanke z ameriškimi partnerji. 2. oktobra se je srečal s predstavniki ameriškega zunanjega ministrstva, 3. oktobra pa je že drugič obiskal Agencijo za kibernetsko varnost in varnost infrastrukture (angleško Cybersecurity and Infrastructure Security Agency - CISA).

Obisk URSIV v ZDA krepi kibernetsko sodelovanje med Slovenijo in ZDA ter odpira nove priložnosti za sodelovanje v mednarodnem okolju, ki se sooča z naraščajočimi kibernetskimi grožnjami.

Skupinska slika vseh udeležencev pred zastavami.

Delegati 4. zasedanja Mednarodne pobude za boj proti izsiljevalski programski opremi (angleško Counter Ransomware Initiative – CRI) v Washingtonu, ZDA

1 / 5