Skoči do osrednje vsebine

Dr. Uroš Svete: Vsi sodobni konflikti imajo tudi kibernetsko dimenzijo

Oktober je v mnogih državah in tudi v Sloveniji mesec ozaveščanja o kibernetski varnosti. O tej temi sta se v 12. epizodi GOVSI podkasta pogovarjala direktor Urada vlade za informacijsko varnost dr. Uroš Svete in direktorica Urada vlade za komuniciranje Petra Bezjak Cirman.
Sogovornika si sedita na sproti za okroglo mizo, na kateri sta mikrofona. Pogovor snema kamera.

Dr. Uroš Svete in direktorica Urada vlade za komuniciranje Petra Bezjak Cirman. | Avtor: STA/Bor Slana

Življenja brez interneta si danes ne znamo več predstavljati, žal pa imajo sodobne tehnologije tudi temno plat. Vedno večjo nevarnost predstavljajo kibernetski napadi, ki so v porastu in ogrožajo gospodarstvo, državne institucije in posameznike. Lahko celo ogrozijo varnost države, saj imajo vsi sodobni konflikti tudi kibernetsko dimenzijo. 

Kibernetski incident se lahko zgodi tudi meni, tebi, komurkoli, zato dr. Svete v podkastu poudari, da na spletu ni vse varno, zato sicer zaupaj, ampak preveri. Pozorni moramo biti tudi na dezinformacije, ki se velikokrat odvijajo tudi kot naslednja faza kibernetskega napada. Podobno kot smo se naučili cestnoprometnih pravil, naj varnost postane neločljiv del uporabe tehnologije.

Vabljeni k poslušanju in ogledu podkasta.

Program Varni na internetu izvaja Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes. SI-CERT predstavlja nacionalno kontaktno točko, ki opravlja posredniško in svetovalno vlogo ter prevzema tudi koordinacijo programa ozaveščanja javnosti o informacijski varnosti.

Na posebni spletni strani Dezinformacije najdete definicijo dezinformacij, ključne elemente ter pojasnilo glede tujega manipuliranja z informacijami in vmešavanja (FIMI). Navedeni so tudi nasveti, kako prepoznati dezinformacije in pojasnilo, kaj je globoki ponaredek. Za večjo ozaveščenost prebivalcev izvajamo kampanjo Ustavimo dezinformacije: preBERI, preMISLI, PREVERI.