Skoči do osrednje vsebine

Geodeti z geodetsko izkaznico lahko ponovno opravljajo določena dejanja s področja geodezije

Danes je bil v Uradnem listu objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti (ZAID-A), ki ga je Državni zbor Republike Slovenije potrdil 24. septembra 2024. Zakona stopi v veljavo petnajsti dan po objavi.

S sprejetjem in veljavo novele Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti se izvršuje odločba Ustavnega sodišča Republike Slovenije iz 15. septembra 2022, v kateri je presojalo ustreznost pravne ureditve področja opravljanja geodetske dejavnosti za poklicni profil geodetov, ki imajo geodetsko izkaznico, ki ga ZAID ni določal več. Sodišče je presodilo, da ureditev v ZAID glede ukinitve poklicnega profila »geodet z geodetsko izkaznico« ni primerna, saj imajo ti strokovnjaki uporabna geodetska znanja in veščine, potrebne za opravljanje določenih geodetskih nalog.

Z novelo zakona se tako tej poklicni skupini vrača položaj, kot ga je imela pred uveljavitvijo ZAID, to je pred 17. novembrom 2017.

Cilj zakona je, da se poklicni skupini »geodet z geodetsko izkaznico« omogoči opravljanje določenih dejanj s področja geodezije. Geodet z geodetsko izkaznico je oseba, ki je na dan uveljavitve ZAID (17. novembra 2017) imela geodetsko izkaznico. Geodetska izkaznica se je izdajala v skladu z Zakonom o geodetski dejavnosti, ki je določal pogoje za pridobitev geodetske izkaznice. V 50. členu pa je določal priznavanje pridobljenih pravic »geodeta« z vzpostavitvijo pravne domneve za posameznike, ki so pogoje za geodete že izpolnili po dosedanjih predpisih (instituta »geodet« in »geodetska izkaznica« sta bila uvedena z Zakonom o geodetski dejavnosti iz leta 2000). 

Po sprejeti noveli zakona lahko geodeti z geodetsko izkaznico delajo vse, kar so smeli delati pred uveljavitvijo ZAID in nekatere naloge, ki izhajajo iz novejše zakonodaje. V tem delu se njihova pristojnost širi, in sicer pri tistih novih geodetskih postopkih, ki so iz tehnično geodetskega vidika zelo podobni postopkom, ki so jih že izvajali in so zanje tudi strokovno usposobljeni. Na kratko so to:

  • na področju evidentiranja nepremičnin izvajajo inženirski del katastrskih postopkov iz Zakona o katastru nepremičnin,
  • izvajajo strokovno tehnične postopke izvedbe geodetske izmere po Zakonu o državnem geodetskem referenčnem sistemu,
  • v projektni dokumentaciji za gradnjo izdelajo strokovne rešitve s področja geodezije,
  • izvedejo zakoličenje objekta v skladu z Gradbenim zakonom,
  • izdelajo tehnično posodobljen prostorski izvedbeni akt v skladu z Zakonom o urejanju prostora.

Novela določa tudi način in pogoje opravljanja dejavnosti, pri čemer lahko geodet z geodetsko izkaznico opravlja gospodarsko dejavnost v vseh z zakonom predpisanih pravnoorganizacijskih oblikah. Vpisan je v imenik pooblaščenih inženirjev s poklicnim nazivom geodet z geodetsko izkaznico in ima vse pravice in obveznosti člana ter zanj veljajo smiselno enake pravice in obveznosti kot za pooblaščene inženirje.

Novela predstavlja sprejemljiv kompromis za vse ključne deležnike (Inženirsko zbornico Slovenije, Geodetsko upravo in predstavnike Društva geodetov izkazničarjev).