Skoči do osrednje vsebine

Koraki na poti Slovenije k polnopravnemu članstvu v CERN-u

Državni sekretar Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Jure Gašparič je na novinarski konferenci poudaril, da so prizadevanja Slovenije za polnopravno članstvo v Evropski organizaciji za jedrske raziskave (CERN) pomemben mejnik: »Gre za potrditev vloge, ki jo ima v znanstvenoraziskovalni skupnosti Slovenija kot država.«

Spregovoril je o zgodovini CERN-a ter orisal tudi več kot 50-letno sodelovanje slovenskih raziskovalk in raziskovalcev v njem. Število le teh se je do danes krepko povečalo, pričakovati pa je, da se bo s polnopravnim članstvom Slovenije še bolj. Danes s CERN-om aktivno sodeluje več kot 40 slovenskih raziskovalk in raziskovalcev, dva sta tam redno zaposlena, ter več kot 20 slovenskih podjetij.

Da je Slovenija pripravljena na polnopravno članstvo, je v poročilu potrdila posebna strokovna skupina, ki je Slovenijo obiskala februarja letos, je na novinarski konferenci povedal dr. Gašparič: »Zato je Svet CERN-a pred dnevi podelil generalni direktorici Fabioli Gianotti mandat za dogovor s Slovenijo o nadaljnjih korakih za pridobitev polnopravnega članstva.«

Izpostavil je, da so članice in člani strokovne skupine CERN-a v poročilu zapisali, da ima Slovenija dobro razvito raziskovalno skupnost na področju teoretične in eksperimentalne jedrske fizike delcev, da je država dolgoročno zavezana k temeljnim raziskavam, in pri tem izpostavil Zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki daje zavezo, da bomo sredstva za raziskovalno razvojno dejavnost sistematično dvigovali, da ima Slovenija razvit inovacijski ekosistem in s tem tudi podjetja, ki imajo potencial za vključevanje v CERN-ove projekte, ter da obstaja obojestranska korist za sodelovanje med CERN-om in Slovenijo.

CERN je največji eksperimentalni laboratorij za fiziko osnovnih delcev, s katerim danes sodeluje več kot 17.000 raziskovalk in raziskovalcev iz preko sto držav. Slovenija bo predvidoma v prihodnjem letu postala 25. država s polnopravnim članstvom. To ji bo omogočilo soodločati ter soupravljati z raziskovalno infrastrukturo. »S polnopravnim članstvom se bodo na široko odprla vrata CERN-a slovenskim raziskovalkam in raziskovalcem, podjetjem in izobraževalnim ustanovam,« je dejal državni sekretar.

Polnopravno članstvo Slovenije v CERN-u gre pričakovati v drugi polovici prihodnjega leta. »Ko bodo dogovorjene vse finančne podrobnosti Slovenije in jih bo potrdil Svet CERN-a, računamo, da bo to najkasneje marca prihodnje leto, bo postopek v CERN-u zaključen. Šele takrat lahko pričnemo z ustreznimi postopki v Sloveniji. Ker vstopamo v mednarodno organizacijo, je potrebna ratifikacija v Državnem zboru. Nato je listino potrebno deponirati pri UNESCO, ki je depozitar, 30 dni za tem pa bo Slovenija postala polnopravna članica CERN-a,« je pot do polnopravnega članstva orisal dr. Gašparič.

  • Vzpostavitev formalnega sodelovanja med Slovenijo in CERN-om se je začelo 16. decembra 2016, ko je Slovenija pridobila status pridružene članice. CERN je 15. decembra 2023 imenoval strokovno skupino za oceno pripravljenosti Slovenije za polnopravno članstvo. Strokovna skupina je obiskala Slovenijo februarja 2024 in pripravila poročilo o pripravljenosti Slovenije. 26. septembra 2024 je Svet CERN podal pozitivno mnenje na poročilo ekspertne skupine.