Skoči do osrednje vsebine

Na zasedanju Odbora pogodbenic Konvencije Sveta Evrope o dostopu do uradnih listin tudi Slovenija

Predstavnici Ministrstva za javno upravo sta se od 2. do 4. oktobra 2024 na Svetu Evrope v Strasbourgu udeležili 4. zasedanja Odbora pogodbenic Konvencije Sveta Evrope o dostopu do uradnih listin, znane tudi kot tudi Konvencija Tromsø.
Zbrani udeleženci, zasedanja v Strasbourgu.

Na zasedanju Odbora pogodbenic Konvencije Sveta Evrope o dostopu do uradnih dokumentov tudi predstavnici Ministrstva za javno upravo Republike Slovenije | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Ob robu zasedanja se je mag. Mateja Prešern, vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za lokalno samoupravo, nevladne organizacije in politični sistem ter podpredsednica Odbora, sestala z Matjažem Grudnom, direktorjem Direktorata Sveta Evrope za demokracijo, med drugim zadolženega za dejavnosti na področju civilne družbe in medijev.

Konvencija je prvi zavezujoč mednarodni instrument, ki vsakomur priznava pravico dostopa do uradnih dokumentov, ki jih hranijo javni organi. Določa minimalne standarde za hitro in pravično obravnavo prošenj za dostop do uradnih dokumentov s strani javnih organov, ki listine hranijo, ter za pritožbe pri neodvisnih organih ali sodiščih v primeru zavrnitve zahteve.

Konvencija (povezava v angleškem jeziku) ima danes 15 pogodbenic, Republika Slovenija pa jo je ratificirala lansko leto z Zakonom o ratifikaciji Konvencije Sveta Evrope o dostopu do uradnih dokumentov (s kratico MKSEDUD), tako da je za Slovenijo uradno začela veljati 1. julija 2023. V Sloveniji je predpis, ki ureja navedeno tematiko, Zakon o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ), ki že 21 let predstavlja podlago za kulturo transparentnosti v javnem sektorju.

Osrednja tema tokratnega zasedanja pogodbenic je bila obravnava in potrditev priporočil glede izvajanja Konvencije, ki so bila pripravljena na podlagi monitoringa s strani skupine strokovnjakov, za 11 držav podpisnic konvencije.

Države morajo namreč v enem letu po začetku veljavnosti Konvencije za pogodbenico poslati Svetu Evrope samoocenitveno poročilo, ki vsebuje vse informacije o zakonodajnih in drugih ukrepih, sprejetih za uveljavitev določb Konvencije, in je nato predmet pregleda skupine strokovnjakov. Ta naloga čaka v pridajajoči tednih tudi Slovenijo.