Skoči do osrednje vsebine

Okrogla miza: nova policijska pooblastila – da ali ne?

V Ministrstvu za notranje zadeve smo pripravili okroglo mizo o noveliranju policijskih pooblastil. Razprava je potekala v luči aktualne varnostne problematike v Sloveniji, kot so medvrstniško nasilje, romska tematika in incidenti na športnih prireditvah.

Policijska pooblastila so zakoniti ukrepi za uspešno opravljanje nalog Policije, vendar pa njihova uporaba hkrati nujno pomeni poseg v ustavne pravice državljanov. Po zaključku okrogle mize sta minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in sodni izvedenec za uporabo pooblastil in prisilnih sredstev policije in drugih represivnih organov doc. dr. Miroslav Žaberl podala izjavo za javnost.

Zakona o nalogah in pooblastilih policije generalno in radikalno ne bomo spreminjali, je dejal minister Poklukar. Pripravili pa bomo tehnične posodobitve pooblastil. »Ocena strokovnjakov je, da slovenska policija ima zadostna splošna pooblastila za svoje ukrepanje. Razprava je bila bistveno bolj zanimiva in burna pri delovanju policije v procesni zakonodaji, torej v Zakonu o kazenskem postopku.« Razpravljali so o tem, »na kakšen način lahko preiskujemo kriminal, ki je pregovorno vedno korak pred policijo, v digitalnem svetu, spletu in na kriptiranih kanalih. Tukaj so strokovnjaki – tako prof. dr. Lobnikar kot doc. dr. Žaberl –, opozarjali, da je to treba urediti. Gre za spremembo duha časa, svet ni več analogen, je vsak dan bolj digitalen in je treba nasloviti spremembo Zakona o kazenskem postopku.« Pri tem je minister omenil možnost ponovne uzakonitve IMSI-lovilca (angleško International Mobile Subscriber Identity).

Udeleženci okrogle mize so ocenili, da »slovenska policija svoje delo opravlja dobro, vendar na svojem procesnem delu nujno potrebuje dodatna pooblastila. Ta razprava pa ni stvar samo Policije in Ministrstva za notranje zadeve, ampak Ministrstva za pravosodje in tudi samega pravnega okvirja. Ne želimo si namreč, da bi nam zakonodaja padala v ustavnih presojah na ustavnem sodišču,« je dejal Poklukar in spomnil, da je slovenska policija najbolj nadzorovan organ v državi.

Minister Poklukar je ob tem napovedal, da bo predlog novele Zakona o nalogah in pooblastilih policije v naslednjih dneh posredovan v vladni postopek. Ta novela predstavlja normativni okvir za učinkovitejšo obravnavo nasilja na športnih prireditvah. V njem med drugim podaljšujemo prepoved udeležbe na športnih prireditvah z dosedanjih dveh let na deset let (ta prepoved bo zajemala tudi prepoved približevanje športnemu objektu).

Doc. dr. Žaberl je pozdravil organizacijo okrogle mize. Povedal je, da je vsako policijsko pooblastilo poseg v naše pravice in svoboščine, in večno vprašanje je, ali ima policija dovolj pooblastil ali ne. »Če se v sedanjem času v tej družbi počutimo varno (kar pomeni, da nam policija z orodji, ki jih ima, s pooblastili, zagotavlja relativno varnost), potem lahko ugotovimo, da je učinkovita in da jih ima dovolj. Tako enostaven je zame odgovor na to vprašanje.« Ob vsakem ekscesnem dejanju (nasilje na športnih prireditvah, romska tematika, femicid) pa se pojavijo težnje po dodatnih policijskih pooblastilih. »Samo en eksces ne more pomeniti, da bomo zdaj policiji dali še širša pooblastila. S tem bomo policijo še dodatno obremenili za njihovo odgovornost in pozabljamo, da so pri nekih ekscesnih dejanjih še drugi organi, organizacije ali pa nosilci, ki bi tudi morali poskrbeti za dele varnosti.« Pri tem je kot primer navedel nasilje na športnih prireditvah in vlogo varnostnih služb, klubov. »Podobno je pri romski problematiki. Policija bo že naredila ta osnovni red, ampak kaj dela tožilstvo, kaj dela sodišče /…/ Ko se sprejemajo nova pooblastila, dajmo najprej narediti ustrezno analizo in potem s tresočo roko prikimamo: dajmo še kakšen dodatni, bolj globlji poseg v pravice.« Opozoril je, da je glavni problem naše varnosti organiziran kriminal, torej najhujše oblike kriminala, ki jih je najtežje preiskovati. »Tu sem pa jaz zagovornik večjih pooblastil policije, predvsem kar se tiče Zakona o kazenskem postopku, prikritih preiskovalnih ukrepov, ki so danes zastareli. Treba bi bilo razmišljati, kaj, katera orodja je potrebno dati policiji, zato da bo učinkovita pri svojem preiskovanju in da bo lahko ugotovila takšne dokaze, ki bodo kasneje zdržali na sodišču. Tuje policije so to šolo že zdavnaj vzele,« je dejal doc. dr. Žaberl.

Okroglo mizo je vodil dr. Valter Fabjančič iz Direktorata za policijo in druge varnostne naloge, na njej pa so sodelovali dr. Darijo Levačić, generalni direktor Direktorat za policijo in druge varnostne naloge, prof. dr. Branko Lobnikar iz Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru, mag. Nina Koželj, generalna direktorica Direktorata za kaznovalno pravo in človekove pravice iz Ministrstva za pravosodje, Marko Podlesnik iz Generalne policijske uprave in doc. dr. Miroslav Žaberl, sodni izvedenec za uporabo pooblastil in prisilnih sredstev policije in drugih represivnih organov. Med udeleženci so bili strokovnjaki iz ministrstva za notranje zadeve in za pravosodje, Policije, inšpektorata za notranje zadeve, Vrhovnega državnega tožilstva, Vrhovnega sodišča, Varuha človekovih pravic, Policijskega sindikata Slovenije in Sindikata policistov Slovenije.

Minister stoji za govornico in govori, ob njem stoji dr. žaberl, za njima elovenska in evropska zastava, v ospredju pa sedijo novinarji, pred njimi so postavljene kamere in snemajo

Izjava za medije po zaključku okrogle mize | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 3