Skoči do osrednje vsebine

Pregled dezinformacij: Kremelj predčasno okrasil dezinformacijsko božično drevo v ZN

Med svojim govorom na zasedanju Generalne skupščine ZN na visoki ravni je ruski zunanji minister Lavrov predčasno vstopil v praznični čas in okrasil pravo dezinformacijsko božično drevo z izbranimi protizahodnimi, protievropskimi in prokremeljskimi govornimi točkami.

Lavrovov šef Putin ni mogel priti v New York, ker je iskan zaradi deportacije ukrajinskih otrok. Ni pa želel, da bi ga njegov podrejeni premagal v širjenju dezinformacij, zato je  še sam obesil nekaj neresnic in izkrivljanj na Lavrovovo drevo.

Nadaljevanje božične alegorije: Ruski dezinformacijski narativi so kot okraski, ki jih iz leta v leto prinašajo iz kleti. Skoraj nikoli se ne spreminjajo, niso preveč domiselni in njihov učinek temelji na prepoznavnosti in ponovljivosti. Za vsako nepremišljeno trditev v Lavrovovem govoru smo v svoji podatkovni zbirki dezinformacij zaznali na stotine primerov.

Dobra stara obtožba »vsega je kriv Zahod« v polnem razcvetu

Naj začnemo z obtožbo, da je vse slabo posledica želje Zahoda prevladati nad svetom. Lavrov je to omenil pri skoraj vsaki temi, o kateri je govoril: Bližnji vzhod, Ukrajina, reforme ZN in Varnostnega sveta ZN, indijsko-pacifiška regija, ruska vojna proti Gruziji ter odnosi med Armenijo in Azerbajdžanom.

Izraz Zahod je nejasen, kar je priročno, če želite ustvariti namišljenega sovražnika. Kremelj ga običajno uporablja za opis Združenih držav, Združenega kraljestva in EU. Ruske dezinformacije so obsedene z zarotami Združenega kraljestva aliAnglosasi, katerih cilj je vplivati na svetovne zadeve. Ta predstava je nenavadno zastarela in primernejša za čas pred drugo svetovno vojno. Pravzaprav se celo teorija zarote, s katero je Lavrov v svojem govoru utemeljil to idejo, opira na britanske dokumente iz leta 1945.

Mit o širitvi Nata

Ker je Zahod odgovoren za prav vse, je po Lavrovu še posebej odgovoren za brutalno invazijo Rusije v Ukrajino. Prvič, po njegovem mnenju je Zahod kršil obljubo, da se Nato ne bo širil. Zamisel o širitvi Nata je še ena dezinformacijska zgodba, ki jo Rusija poskuša prikazati kot resnično, tako da jo vedno znova ponavlja. Pravzaprav je že sama ideja o širitvi Nata del dezinformacij.

Neodvisne države lahko uveljavljajo svoje suverene pravice do oblikovanja lastne zunanje politike in iskanja lastnih varnostnih dogovorov po svoji presoji. Če se tako odločijo, lahko zaprosijo za članstvo v Natu in se zavežejo temeljnim načelom zavezništva, kot so demokracija, svoboda in pravna država. Nihče ne bi mogel obljubiti, da se Nato ne bo širil, saj Nato tako ne deluje.

Dobrotnica Rusija, zaščitnica ljudi

Drugič, Lavrov je poskušal upravičiti brutalno invazijo Rusije v Ukrajino z izkrivljanjem Ustanovne listine ZN, ki navaja obveznost spoštovanja samoodločbe naroda. Ta manipulativna zgodba pravi, da so se prebivalci začasno zasedenih ukrajinskih ozemelj odločili postati del Rusije in da je bilo treba ukrajinsko ljudstvo in zlasti rusko govoreče prebivalstvo zaščititi pred ukrajinsko agresijo.

Samoodločba seveda ni nekaj, kar bi države lahko izbrale za ozemlja svojih sosedov. Več kot absurdno je od ruskega politika slišati tako trditev, medtem ko se njegov režim vsak dan zelo trudi, da bi uničil Ukrajince, Krimske Tatare in druge, ker si upajo uveljavljati pravico do samoodločbe, za katero Kremelj trdi, da mu je tako pomembna.

Staro vino v starih vinskih mehih

Dezinformacije, povezane z začasno zasedenimi ukrajinskimi ozemlji, so bile med okraski, ki se jih je Putin sam odločil obesiti na Lavrovovo drevo. Prebivalcem začasno zasedenih območij v Ukrajini je voščil ob dnevu združitve z Rusijo in ponovil enake laži, kako jih je rešil pred »neonacistično diktaturo v Kijevu, ki jo podpira Zahod«.

Pri tem je Putin razkril enega svojih najljubših dezinformacijskih okraskov za božično drevo: trditev, da zahodne elite pripravljajo ukrajinsko vojsko na napad na regiji Donbas in Krim, ki ju je zasedla Rusija, ter da je to razlog, da je Rusija začela invazijo.

Ta laž poskuša sedanjo podporo ukrajinski samoobrambi napačno prikazati kot razlog za rusko agresijo. Putinove lažne trditve so bile tako ponavljajoče se kot preostali Lavrovov govor v ZN.

Saboterji in teroristi so povsod

Lavrov je trdil, da je sabotaža plinovoda Severni tok zarota Združenih držav, ki želi ogroziti konkurenčnost EU. Združene države in EU sta namreč tesni gospodarski partnerici, preiskava v zvezi s Severnim tokom pa še poteka.

Lažno je obtožil zahodne države, da so odgovorne za svetovni terorizem in da so sprožile vojno sankcij proti večini držav po svetu. Pravzaprav je boj proti terorizmu področje, na katerem sta Nato in Rusija včasih sodelovala.

Cilj zahodnih sankcij je ustaviti ruski vojni stroj pred ubijanjem ukrajinskih civilistov, kot se je to zgodilo med pokolom v Buči. Za to grozodejstvo je Lavrov v istem govoru prav tako obtožil Zahod.

Edini pravi mir je Putinov mir

Eden od glavnih ciljev ZN je zagotavljanje miru v svetu, vendar Lavrov v svojem govoru ni nakazal, da bi Rusija želela kmalu končati vojaško agresijo na Ukrajino. Mirovne pobude Ukrajine je zavrnil kot »slepe ulice« in ponovil laž, da je Putinov načrt za končanje vojne iz junija 2024 realističen, čeprav je zgolj poziv h kapitulaciji Ukrajine. Kremelj zavračanje ukrajinskih prizadevanj za pravični in trajni mir tesno povezuje s posmehovanjem načrtu Zelenskega za zmago in z lažnim obtoževanjem Ukrajine, da poskuša Nato potegniti v neposredno vojno z Rusijo.

Cesar nima prijateljev

Lavrov je zlorabil svoj čas za nastop v ZN za širjenje očitnih neresnic in izkrivljanj, ki so jih nato lahko napihnili prokremeljski in dezinformacijski mediji. Je pa imel v New Yorku še eno pomembno nalogo: ustvariti podobo, da Rusija ne postaja vse bolj izolirana izobčenka na mednarodnem prizorišču.

Kremelj si rad domišlja, da je vodilni član »globalne večine« nekdanjih koloniziranih držav v Severni, Srednji in Južni Ameriki, Afriki in Aziji. Lavrov je s svojimi komentarji o »neokolonialnih praksah« zahodnih držav verjetno želel nagovoriti predstavnike teh držav.

Realnost ruske izolacije se je znova pokazala, ko ruskim diplomatom ni uspelo ustaviti velikopoteznega načrta generalnega sekretarja ZN Antónia Guterresa za oživitev Organizacije združenih narodov. Za predlog je glasovalo 143 držav, Rusija in le šest drugih držav pa je glasovalo proti.

Rusija – del stare Evrope

Ta spodrsljaj je bil očitno boleč za Lavrova, saj ga je omenil takoj na začetku svojega govora. Prav tako ga je razburilo, da je Guterres svet spomnil, da ima Rusija neupravičeno korist od sedanje sestave Varnostnega sveta ZN, saj ima Varnostni svet tri stalne članice iz Evrope, nobene pa iz Afrike.

Lavrov je na svoji novinarski konferenci  dejal, da je Guterresa vprašal, ali res verjame, da je Rusija v istem paketu z Londonom in Parizom. Odgovoril je: »Ja, kaj pa ste drugega?«

Nasedanje lastnim zablodam je ena od stvari, zaradi katerih so dezinformacije tako nevarne. Na tarče dezinformacij je mogoče vplivati ali pa ne. Toda tisti, ki širijo laži, jim bodo prej ali slej začeli verjeti. Posledice so lahko zelo resne.

Na to opozarja razbitje božičnega okraska z dezinformacijami o »globalni večini« na letošnjem zasedanju ZN.

Ne pustite se preslepiti!

Ta teden je pod drobnogledom Disinfo tudi:

  • Evropa ne proizvaja ničesar in je globalni parazit

EU je največji gospodarski prostor na svetu, ki opravi 14 % svetovne blagovne menjave, in je največji trgovec  s končnimi izdelki in storitvami. EU je največja trgovinska partnerica 80 držav in je na prvem mestu pri vhodnih in izhodnih mednarodnih investicijah. Ta dejstva prokremeljskim dezinformatorjem ne preprečujejo širjenja zgodb o katastrofalnem položaju evropskega gospodarstva. Unijo poskušajo diskreditirati pred mednarodnim občinstvom in spodkopati moralo ljudi v EU. Trenutno so te zgodbe pogosto povezane z lažnimi trditvami o odvisnosti od ruskih ogljikovodikov, vendar ruski in sovjetski propagandisti uporabljajo različice tega klasičnega narativa o »neizbežnem zlomu« že več kot stoletje.

  • Ukrajina upepeljuje vojake, da bi prikrila trgovino z organi

Ukrajina ostaja tarča številka ena za ruske razširjevalce dezinformacij in nobena trditev zanje ni pretirano bizarna, v svoji sprevrženosti pa ne poznajo meja. V tej zgodbi trdijo, da Ukrajina trguje z organi svojih padlih vojakov. Senzacionalizem je ključna taktika prokremeljskega širjenja dezinformacij. Obtožbe o trgovanju z organi so bile uporabljene že prej, tudi proti NATU, sirijskim Belim čeladam, ženi nekdanjega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija in kosovskemu vodstvu. Presaditve organov v vojnih razmerah niso mogoče, ta neutemeljena trditev je namenjena izključno demonizaciji ukrajinske vojske in odvračanju pozornosti od ruskih zločinov.

  • Žrtev poplav je zbolela za pljučnico, ker poljska vlada daje prednost Ukrajincem

Visoko na prokremeljskem dnevnem redu je tudi prekinitev podpore Ukrajini, zato z veseljem zlorabljajo lokalne dogodke in nesreče za širjenje tega sporočila. Med nedavnimi poplavami na jugu Poljske naj bi v objavi na Facebooku evakuirana ženska trdila, da je njena hči zbolela za pljučnico, ker so bili nastanjeni v hladni lokalni šoli namesto v hotelu, ki je bil poln Ukrajincev. Objava je bila lažna in na računu z istim imenom in isto profilno sliko je bilo pozneje objavljeno, da ženska ni bila evakuirana in da tudi nima hčerke. Ustvarjanje lažnih objav z uporabo posnetkov zaslona s spletnih mest družbenih omrežij je dezinformacijska taktika, opisana v nedavnih razkritjih o ruski dezinformacijski agenciji Social Design Agency (SDA). Ko so poljske oblasti opozorile na porast dezinformacij, povezanih s poplavami v Rusiji in Belorusiji, so na podlagi tega nastale dezinformacijske zgodbe o poljski rusofobiji.

Avtor: EUvsDisinfo | 3. oktober 2024

Novičnik je v angleškem in slovenskem jeziku s povezavami na novice dostopen na spletni strani EUvsDisinfo.