Skoči do osrednje vsebine

Pregled nacionalnih poročil tematskega strokovnega pregleda požarne varnosti v jedrskih objektih

Direktiva EU o jedrski varnosti (2014/87/Euratom) predpisuje izvedbo tematskih strokovnih pregledov (angleško Topical Peer Review – TPR) vsakih šest let. Namen tematskih strokovnih pregledov je izvesti pregled določenega področja, ki je pomembno za jedrsko varnost, in sicer v vseh evropskih državah hkrati.

V letu 2023 se je pričel TPR na temo požarne varnosti v jedrskih objektih, za katerega je bilo najprej potrebno pripraviti nacionalno poročilo. Zahteve za obseg in vsebino nacionalnega poročila so bile pripravljene in potrjene s strani Skupine evropskih regulatorjev za jedrsko varnost (angleško European Nuclear Safety Regulators Group – ENSREG) in Združenja evropskih jedrskih upravnih organov (angleško Western European Nuclear Regulators Association – WENRA). Pravno podlago za izvajanje TPR v Sloveniji predstavlja 5. člen Zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti. V skladu z zahtevami tega zakona mora upravljavec jedrskega objekta izdelati oceno posameznih pomembnih vprašanj, povezanih z jedrsko varnostjo za svoj objekt ter pridobiti mnenje pooblaščenega izvedenca za sevalno in jedrsko varnost. Prav tako mora upravljavec po tem členu poročati na URSJV o rezultatih ocenjevanja in izvesti ukrepe, predpisane s strani URSJV, ki izhajajo iz ugotovitev izvedenega mednarodnega strokovnega pregleda.

Uprava za jedrsko varnost (URSJV) je prepoznala tri objekte, kjer je obravnava požarne varnosti v sklopu TPR relevantna in v skladu z zahtevami: jedrsko elektrarno Krško (NEK), zgradbo suhega skladiščenja izrabljenega jedrskega goriva na območju NEK in zgradbe za hranjenje radioaktivnih odpadkov, prav tako na območju NEK. NEK in URSJV sta skupaj pripravila končno nacionalno poročilo (v angleščini), ki je bilo konec leta 2023 poslano na ENSREG in objavljeno na njegovi spletni strani.

Predstavitev nacionalnih poročil držav članic je potekala na posebni delavnici, ki jo je organiziral ENSREG med 30. septembrom in 3. oktobrom v Luksemburgu. Na delavnici je mednarodna TPR skupina ekspertov s področja požarne varnosti po pregledu nacionalnih poročil pripravila nabor ugotovitev, t. j. področij za izboljšave in področij dobrih praks za posamezno državo članico. Splošna ugotovitev za Slovenijo je, da je požarna varnost v slovenskih jedrskih objektih na visokem nivoju, saj smo prejeli le eno ugotovitev s področja za izboljšave, ki se nanaša na razširitev varnostnih analiz in  se v NEK že aktivno obravnava. Poleg tega je bila za Slovenijo ugotovljena tudi dobra praksa, ki se nanaša na projektiranje suhega skladišča izrabljenega jedrskega goriva. Zaključno poročilo TPR skupine pričakujemo konec novembra, na osnovi česar bo izdelan tudi nacionalni akcijski načrt za potencialne izboljšave na področju požarne varnosti v jedrskih objektih.