Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: »Vsem ste nam v navdih«

Predsednik vlade dr. Robert Golob je bil danes slavnostni govornik na podelitvi državnih nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2024. Gre za največje nagrade na področju šolstva, ki jih Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje podeljuje na letni ravni, podelili pa so jih na predvečer svetovnega dneva učiteljev.
Robert Golob in nagrajenci stojijo na odru.

Predsednik vlade Robert Golob je bil slavnostni govornik na podelitvi državnih nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2024. | Avtor: Daniel Novakovič, STA

Premier dr. Golob se je v nagovoru zahvalil vsem, ki predano in požrtvovalno opravljajo delo na področju vzgoje in izobraževanja. Povedal je, da je znanje ena od prioritet vlade. »Znanje je nekaj, kar se začne v vrtcu, se nadaljuje skozi osnovno in srednjo šolo, visoke šole, univerzo in vse do zaposlitve. Zato smo to našo usmeritev podkrepili tudi finančno z dodatnimi sredstvi in s konkretnimi zakonskimi ukrepi,« je povedal premier.

»Zavedamo se, da prenova šolstva pomeni tudi prenovo šolskega sistema z vidika učnih programov in kurikuluma. Tudi ta del že poteka in marsikdo med vami je aktivno vključen v ta proces,« je povedal premier v nagovoru, dotaknil pa se je tudi plačne reforme javnega sektorja. »Z velikim ponosom sem danes z vami tudi zato, ker nam je po petnajstih letih prvič uspelo, da je vlada sprejela in izpogajala s sindikati prenovo plačnega sistema – tudi z vašim sindikatom, ki je eden najpomembnejših,« je povedal premier dr. Golob. Dodal je, da bodo prenove deležni vsi.

»Vzpostavili smo sistem, s katerim se bodo plače vseskozi gibale navzgor,« je povedal premier in dodal, da bo to zdaj avtomatsko. »Zavedamo se pomanjkanja učiteljev in dejstva, da velik del vaše generacije odhaja v pokoj v naslednjih letih. Zato smo pripravili poseben del plačne prenove, ki vključuje bolj privlačne pogoje za mlajše sodelavce, da se bodo lažje vključevali, bolj ambiciozni bodo tudi hitreje napredovali,« je o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju povedal premier. Dodal je, da niso pozabili bolj izkušenih delavcev mentorjev.

»Verjamem, da bo prenova prinesla več zadovoljstva ob plačilni listi in da bo dala motivacijo, da se bo sektor razvijal naprej, bo bolj cenjen med ostalim delom prebivalstva in da boste za vaše poslanstvo, ki ga danes opravljate s srcem in na srčni pogon, dobili tudi ustrezno priznanje družbe,« je poudaril premier. Dodal je, da verjame, da je to korak v pravo smer.

Premier dr. Golob je čestital vsem nagrajenkam in nagrajencem za njihovo delo, tako za izjemne dosežke kot za življenjsko delo. »Vsem ste nam v navdih. Ponosen na vas in bodite ponosni nase. Vi ste tisti, na katerih temelji celoten razvoj naše družbe. Brez znanja ne more biti razvoja. Vi ste prvi, ki to znanje posredujete naprej,« se je ob zaključku premier dr. Golob zahvalil učiteljicam in učiteljem.