Skoči do osrednje vsebine

Sprejeta uredba, ki ureja nadomestilo za oblikovanje varnostnih zalog

Z uredbo se določajo varnostne zaloge, za katere se plačuje nadomestilo za oblikovanje 90-dnevnih varnostnih zalog, višino in način obračunavanja in plačevanja nadomestila za oblikovanje varnostnih zalog ter obrazec za posredovanje podatkov, ki so potrebni za obračun nadomestila za oblikovanje varnostnih zalog.

Vlada je izdala Uredbo o določitvi in načinu obračunavanja in plačevanja nadomestila za oblikovanje varnostnih zalog. Naslovniki ukrepov, ki jih slednja določa, so uporabniki varnostnih zalog – fizične in pravne osebe, ki so v posameznem koledarskem letu vnesle na ozemlje Republike Slovenije več kot 25 ton nafte in naftnih derivatov.

Uporabniki varnostnih zalog so dolžni zavodu, pristojnemu za blagovne rezerve, plačevati nadomestilo za oblikovanje varnostnih zalog. Višina nadomestila se z novo ureditvijo ne spreminja, saj je dosedanja praksa pokazala, da višina nadomestila, ki so ga uporabniki varnostnih zalog, po posameznih vrstah naftnih derivatov, bili dolžni že do sedaj plačevati zavodu, zagotavlja potrebna finančna sredstva za financiranje izvajanja gospodarske javne službe storitev oblikovanja, skladiščenja, vzdrževanja in uporabe varnostnih zalog.

Skladno z Zakonom o državnih blagovnih rezervah, morajo porabniki varnostnih zalog do 15. v mesecu za pretekli mesec oddati prijavo za obračun nadomestila varnostnih zalog zavodu, pristojnemu za blagovne rezerve. Prijava za obračun nadomestila za oblikovanje varnostnih zalog mora vsebovati podatke o količini proizvedene in vnesene nafte in naftnih derivatov na ozemlje Republike Slovenije.

Uporabniki varnostnih zalog morajo do 15. januarja tekočega koledarskega leta za preteklo koledarsko leto ministrstvu, pristojnemu za gospodarstvo, in zavodu, pristojnemu za blagovne rezerve, oddati tudi prijavo o letnem nadomestilu za oblikovanje varnostnih zalog.