Skoči do osrednje vsebine

Uspešno izvedena nacionalni dogodek CISE-ALERT in mednarodna vaja iskanja in reševanja na morju

Uprava za pomorstvo je uspešno izvedla nacionalni dogodek CISE-ALERT (angleško Common Information Sharing Environment-A Long Endurance and Real live Test), srečanje Stalne transnacionalne mreže za pomorsko varnost, tematske delovne skupine e-Navigacija ter mednarodno vajo Adriatic Sea SARex 2024.

Na nacionalnem dogodku CISE-ALERT so bile z dosežki in rezultati projekta CISE-ALERT seznanjene identificirane ciljne skupine, predstavniki Stalne transnacionalne mreže za pomorsko varnost, člani tematske delovne skupine e-Navigacija in udeleženci mednarodne vaje Adriatic Sea SARex 2024.

Med izvedbo vaje Adriatic Sea SARex 2024 so bile za izmenjavo informacij ob simulaciji potencialne poškodbe podvodne kritične infrastrukture, nedovoljene migracije, potrebe po obogatenih informacijah o ribiški ladji in suma, da je ladja povzročila nesrečo na morju uporabljene storitve, razvite v okviru projekta CISE-ALERT.

Pod vodstvom Skupne koordinacijske skupine je bila uspešno izvedena izmenjava podatkov preko nacionalnega sistema za nadzor pomorskega prometa Pelagus z integriranimi funkcionalnostmi CISE. Pri testiranju in izvedbi so sodelovale Evropska agencija za pomorsko varnost, Evropska agencija za nadzor ribištva, Italijanska obalna straža in Uprava za pomorstvo.

Scenarij vaje iskanja in reševanja na morju je predvideval trčenje dveh plovil. Eno izmed plovil je potonilo, člani posadke so bili pogrešani. Ob prejemu klica v stiski je bil obveščen Koordinacijski center za iskanje in reševanje na morju na Upravi za pomorstvo, ki je sprožil akcijo iskanja in reševanja. Posadka plovila SI – 10 je izplula ter na kraju dogodka ugotovila resnost situacije in povratno informacijo posredovala Koordinacijskemu centru za iskanje in reševanje na morju. Ta je skladno s protokolom obvestil sosednji državi, Italijo in Hrvaško, da obstaja možnost, da so pogrešani člani posadke v njihovih vodah.

Glede na vremenski razvoj so kolegi Italijanske obalne straže ponudili pomoč njihovega patruljnega plovila CP 277, ki je sodelovalo na vaji. V akcijo iskanja in reševanja se je vključil tudi njihov helikopter, ki je uspešno našel zadnjega pogrešanega člana posadke. Žal je trčenje zahtevalo eno smrtno žrtev, štirje člani posadke pa so ob trčenju utrpeli resne poškodbe.

Vaja je bila priložnost za krepitev sodelovanja med pristojnimi pomorskimi organi Italije, Hrvaške in Slovenije ter mednarodnih agencij, Evropske agencije za pomorsko varnost, Evropske agencije za nadzor ribištva in Evropske agencije za mejno in obalno stražo, ki vsaka v okviru svojih pristojnosti nudijo podporo državam članicam.

Po zaključku vaje bo Uprava za pomorstvo skupaj z Evropsko agencijo za pomorsko varnost  pripravila končno poročilo in analizo vaje. Analiza bo služila krepitvi mednarodnega sodelovanja in iskanju morebitnih izboljšav, vse z namenom zagotavljanja čim večje varnosti človeškega življenja na morju.