Skoči do osrednje vsebine

V javni obravnavi spremembe Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem

V javno obravnavo pošiljamo Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem. S spremembo pravilnika želimo občinam, javnim stanovanjskim skladom in neprofitnim stanovanjskim organizacijam med drugim omogočiti več vpliva pri zasledovanju družbenih in razvojnih ciljev ter vplivati na povečanje zaščite žrtev nasilja v družini.

Predlog prinaša pet bistvenih sprememb Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem.

  • Žrtvam nasilja v družini, ki začasno bivajo v materinskih domovih in varnih hišah ter zavetiščih in centrih za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, se bo po novem omogočilo kandidiranje na javnih razpisih za dodelitev neprofitnih stanovanj ne glede na kraj stalnega prebivališča.  S tem želimo na ministrstvu žrtvam nasilja v družini omogočiti, da se preselijo v novo okolje, s čimer se povečata njihova varnost in možnost, da zaživijo novo življenje. 
  • Sprememba pravilnika med drugim občinam in javnim stanovanjskim skladom omogoča odločitev, da stanovanja na razpisu ponudijo v najem tudi prebivalcem, ki imajo stalno prebivališče v drugi občini oziroma izven območja delovanja sklada. S predlagano spremembo se rahlja obvezen pogoj stalnega prebivališča in omogoča prijavo na razpis tudi stalnim prebivalcem drugih občin in prebivalcem izven delovanja stanovanjskega sklada. Občine bodo tako imele več možnosti za zasledovanje družbenih in razvojnih ciljev, saj bodo lažje privabljale ljudi, zaposlene v poklicih, ki jih primanjkuje v občini, ter spodbujale priseljevanje prebivalstva.
  • V skladu s spremembo pravilnika načrtujemo tudi dvig premoženjskega cenzusa za najem neprofitnega stanovanja kakor tudi ohranitev neprofitne najemnine v času najema. Cilj te spremembe je povečati dostopnost neprofitnih najemnih stanovanj za širši krog ljudi. V skladu s tem se bo razširil krog upravičencev za najem neprofitnih najemnih stanovanj, s čimer želimo povečati družbeno vključenost v stanovanjskih blokih in soseskah. 
  • Spremenjen in dopolnjen pravilnik kategorijo oseb s trajnim obolenjem, pogojenim s slabimi stanovanjskimi razmerami, po novem opredeljuje kot posebno prednostno kategorijo in ne bo več vključena v kategorijo socialnih razmer. Tako bo občinam, stanovanjskim skladom in neprofitnim stanovanjskim organizacijam omogočeno, da se same odločijo, ali bodo to kategorijo uvrstili v razpis kot prednostno kategorijo. S tem naslavljamo problematiko zlorab pri prijavah na razpise za neprofitna stanovanja ter občinam, stanovanjskim skladom in neprofitnim stanovanjskim organizacijam dajemo možnost, da se sami odločijo, ali bodo zdravstvene razloge opredelili v razpisnih pogojih kot prednostno kategorijo.
  • S prenovo pravilnika v delu, ki se nanaša na denacionalizirana stanovanja, bo olajšan dostop do neprofitnih najemnih stanovanj trenutnim najemnikom denacionaliziranih stanovanj. S tem ministrstvo sledi noveli Stanovanjskega zakona (SZ-1F), s katero je bila na podlagi odločbe Ustavnega sodišča Republike Slovenije odpravljena ugotovljena ustavna neskladnost.

Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem je v javni obravnavi do 21. oktobra 2024. Predlog sprememb pravilnika je dostopen na spletni strani eDemokracija.