Skoči do osrednje vsebine

Bodoči frizerji spoznali delo vlade in zanimive podatke državne statistike

Dijakom Srednje šole za oblikovanje Maribor smo uvodoma predstavili delo vlade, v nadaljevanju pa so prisluhnili predstavitvi Statističnega urada Republike Slovenije (SURS), ki praznuje 80 let obstoja. Zaposleni na SURS-u si namreč prizadevajo, da statistični podatki niso zgolj suhoparni podatki, ampak postanejo uporabne oziroma zanimive informacije za čim širšo javnost.

SURS nove podatke objavlja vsak dan, do zdaj jih je zbral in brezplačno objavil že milijardo. Simona Klasinc Rozman je med drugim predstavila, da je kar 73 odstotkov posameznikov iz starostne skupine, v katero spadajo tudi dijaki (16 – 24 let), na spletnih straneh oziroma družbenih omrežjih videlo informacijo ali vsebino, ki se je zdela neresnična ali dvomljiva. In polovica med njimi je resničnost informacije tudi preverila. Nad ugotovitvijo smo bili vsi kar malo presenečeni, saj bi po občutku dejali, da so mladi manj občutljivi na vsebine, ki jih prebirajo. V nadaljevanju jim je predstavila različne produkte SURS-a, ki so na voljo na spletni strani in jih povabila, da si z ogledom kratkih filmčkov na youtube kanalu izboljšajo statistično pismenost.

V drugem delu obiska smo dijakom predstavili tudi delo Protokola Republike Slovenije in Urada vlade za komuniciranje. Dijakom smo predstavili predsedniško palačo ter novinarsko središče, kjer so lahko preizkusili različne tehnične možnosti, ki so na voljo pri izvedbi novinarskih konferenc. Imeli so priložnost stati za govorniškimi pulti, kjer navadno stojijo člani vlade, in povedati svoje mnenje in vtise z obiska. Na kratko smo jim predstavili še druge naloge Urada vlade za komuniciranje ter jih opremili z nekaj promocijskega materiala, ki smo ga pripravili v okviru projekta praznovanja 20-letnice članstva Slovenije v Evropski uniji.

Na vladnem Flickr računu je na voljo več fotografij z obiska.