Skoči do osrednje vsebine

Izjava ministra Luke Mesca ob Svetovnem dnevu dostojnega dela

Objavljamo izjavo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca ob Svetovnem dnevu dostojnega dela.

»Dostojno delo mora zadostiti pričakovanjem posameznika v sodobni družbi, tako da se ta ne počuti izkoriščanega, kar ostaja naša prednostna naloga tudi v prihodnje. V zadnjem času smo naredili več pomembnih korakov za izboljšanje položaja delavk in delavcev v Sloveniji. Minimalno plačo smo v zadnjih letih – od sprejetja Zakona o minimalni plači – dvignili za približno 40 odstotkov, temu pa sledi tudi rast drugih plač.

Za pravično plačilo vseh delavk in delavcev v javnem sektorju smo pred dvema tednoma uresničili enega izmed temeljnih ciljev: minimalna plača bo postala enaka osnovni plači (enka je minimalka). To pomeni, da noben delavec ne bo več prejemal manj kot minimalno plačo. S socialnimi partnerji pa načrtujemo pogovore o tem, kako bi ta ukrep prenesli tudi v zasebni sektor.

Dostojno delo pomeni tudi varnost in zdrave delovne pogoje, zato novembra uvajamo pravico do odklopa, ki bo delavkam in delavcem omogočila jasne meje med delom in zasebnim življenjem.«