Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon in državna sekretarka Humar na Konferenci Svetovne mreže Univerze v Ljubljani

Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes udeležil uvodnega dela Konference Svetovne mreže Univerze v Ljubljani (SMUL), ki poteka v Ljubljani pod naslovom Pomen znanja v družbi: Primerjalne mednarodne perspektive in nove možnosti za sodelovanje. Konference se aktivno udeležuje tudi državna sekretarka Vesna Humar.
Minister stoji za govornico in govori

Minister Matej Arčon | Avtor: Boštjan Podlogar/STA

1 / 2

V svojem pozdravu je minister Arčon med drugim poudaril: »Ko rečemo: 'Slovenci po svetu' ljudje običajno pomislijo na folklorne skupine, pevske zbore, klobase in potico. Z vsem naštetim seveda ni nič narobe, nasprotno. Ampak pomembno se je zavedati, da so Slovenci po svetu izjemno pisana skupina in to zavedanje želimo na našem uradu širiti in krepiti. Predvsem zato, da se zavemo priložnosti, ki nam jih prinaša sodelovanje s Slovenci po svetu. Svetovna mreža Univerze v Ljubljani je eden od izvrstnih primerov, kako izkoristiti potencial mednarodnega sodelovanja. Svetovne mreže pa nima le univerza. Slovenija ima – svetovno mrežo. Slovenska vlada je zato pripravila in deloma tudi že sprejela niz konkretnih ukrepov, ki bodo slovenskim raziskovalcem, profesorjem in profesionalcem olajšali vrnitev ali selitev v Slovenijo, če se bodo za to odločili. In bodo vzpodbujali njihovo sodelovanje z gospodarskimi in akademskimi ustanovami v Sloveniji. Zavedamo se, da je beg možganov Ko rečemo - Slovenci po svetu – ljudje običajno pomislijo na folklorne skupine, pevske zbore, klobase in potico. Z vsem naštetim seveda ni nič narobe - nasprotno. Ampak pomembno se je zavedati, da so Slovenci po svetu izjemno pisana skupina in to zavedanje želimo na našem Uradu širiti in krepiti.«

Državna sekretarka Vesna Humar sodeluje tudi na okrogli mizi na temo vračanja slovenskih strokovnjakov iz tujine. O izzivih, ki jih prinaša, poleg državne sekretarke razpravljajo profesorica in rektorica na Univerzi na Reki dr. Snježana Prijić-Samaržija, profesorica mednarodnega prava in človekovih pravic na Univerzitetnem kolidžu v Londonu dr. Veronika Fikfak, predstojnica Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti in direktorica študijskega programa Migracije in medkulturni odnosi na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici dr. Marina Lukšič Hacin, profesor astronomije in fizike na Univerzi Kalifornije v Berkeleyju dr. Uroš Seljak, docent na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, v preteklosti zaposlen na Univerzi v Cambridgeu in na Univerzi v Exetru, dr. David Modic, državni sekretar na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Jure Gašparič ter profesor metalurgije in prorektor Univerze v Ljubljani za kakovost in internacionalizacijo dr. Boštjan Markoli.