Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Igor Papič na delovnem obisku na Japonskem

Minister Papič se na delovnem obisku na Japonskem udeležuje 21. Foruma o znanosti in tehnologiji v družbi (angleško Science and Technology in Society forum – STS forum). Pred začetkom enega največjih mednarodnih dogodkov se je minister udeležil evropsko-japonskega foruma o znanosti in nastopil kot eden osrednjih govorcev.

V vodilni razpravi na temo transformativne znanosti, tehnologije in inovacijskih politik je izpostavil pomen ustreznega financiranja področja. »V Sloveniji se tega zavedamo, zato bomo iz javnih sredstev postopno dvignili financiranje znanstvenoraziskovalne in inovacijske dejavnosti na 1,25 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), financiranje visokošolske dejavnosti pa na 1,5 odstotka BDP. Seveda je ob tem treba jasno načrtovati tudi porabo teh sredstev za dobrobit države« je povedal minister.

V nadaljevanju je med drugim izpostavil vprašanje akademske svobode in razmerja med bazičnimi ter aplikativnimi raziskavami in inovacijami v odnosu do prenosa znanja. Poudaril je pomembnost koncepta Družbe 5.0, ki narekuje interdisciplinarno sodelovanje že na nivoju razvoja tehnologij, omenil pa je tudi nov mednarodni demonstracijski projekt na področju vodikovih tehnologij, ki se bo izvajal v Sloveniji. »Vesel sem, da napredujemo in da smo v dogovorih tudi z japonskimi partnerji. Takšne projekte, skozi katere nove tehnologije nadomeščajo obstoječe, družba nujno potrebuje za svoj razvoj.«

Minister se je po razpravi srečal s predsednikom Univerze v Tokiu Teruojem Fujiiem, s katerim sta govorila o krepitvi sodelovanja med državama na znanstvenoraziskovalnem in visokošolskem področju.

Ministrska okrogla miza

V okviru STS foruma je potekala ministrska okrogla miza na temo transformativnih politik na področju znanosti, tehnologije in inovacij za krepitev inovacijskih ekosistemov. Minister Papič je v razpravi izpostavil pomen ustrezne raziskovalne opreme in zadostnega financiranja znanosti, tehnologij in inovacij, tudi s pomočjo tveganega kapitala. Poudaril je potrebo po multidisciplinarnih znanjih v razvoju novih tehnologij, kar zahteva spremembe študijskih programov, in nevarnost pomanjkanja usposobljenih kadrov, predvsem na področju STEM (angleško science, technology, engineering, mathematics – STEM).

Ob robu ministrske okrogle mize je opravil bilateralno srečanje z nemškim parlamentarnim državnim sekretarjem pri zvezni ministrici za izobraževanje in raziskave dr. Jensom Brandenburgom. Govorila sta predvsem o dualnem sistemu izobraževanja v visokem šolstvu, ki ima v Nemčiji vedno večjo veljavo. V Sloveniji se trenutno izvaja le na področju poklicnega izobraževanja, dodaten premik na visokošolsko področje pa bi pomenil učinkovitejši in hitrejši prehod v zaposlitev diplomantk in diplomantov visokošolskih programov.

Panel Zelene tehnologije

Udeležbo na STS forumu je minister Papič zaključil s sodelovanjem na panelu z naslovom Zelene tehnologije. V nagovoru je med drugim izpostavil pomembnost velikih demonstracijskih poligonov za testiranje novih tehnologij, kar se je v preteklosti že izkazalo kot odlična rešitev: »S preteklim slovensko-japonskim projektom pametnih omrežij, kjer sem tudi sam sodeloval kot strokovnjak, smo bili izjemno uspešni in prejeli celo nagrado za najboljši projekt na tem področju v svetovnem merilu,« je povedal minister in napovedal nov velik demonstracijski projekt na področju vodikovih tehnologij, v katerem ima Slovenija vodilno vlogo. »Imamo dobre ideje, med katerimi je morda dolgoročno najpomembnejša ta, kako vzpostaviti sistem sezonskih hranilnikov vodika za prenos uporabe energije iz poletne v zimsko sezono,« je še dodal minister Papič.

V zaključku je poudaril, da nove tehnologije same po sebi niso problematične, pomembno je kako jih uporabnikom predstavimo. »Že od samega začetka je ključno sodelovanje različnih ved. Poleg inženirjev potrebujemo tudi sociologe, psihologe, pravnike, ekonomiste, komunikologe in druge znanstvene profile. Multidisciplinaren pristop je pri uvajanju novih tehnologij neizbežen,« je prepričan minister.

Minister Papič se je ob robu STS foruma pogovarjal še s korejskim ministrom za znanost ter informacijske in komunikacijske tehnologije Yoojem Sang-imom, s katerim sta se dogovorila za obuditev sodelovanja med državama na pristojnih področjih.