Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: Ključ do miru na Bližnjem vzhodu je v odpravi temeljnih vzrokov konflikta

Mineva eno leto od napada Hamasa na Izrael, 7. oktobra 2023, s katerim se je začela spirala nasilja na Bližnjem vzhodu s katastrofalnimi humanitarnimi posledicami, predvsem za ženske in otroke. Slovenija obsoja vsakršno nasilje, poziva k zaščiti civilistov, zagotavljanju humanitarne pomoči in uresničitvi rešitve dveh držav, ki je predpostavka za mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev.
ministrica fajon za govorniškim odrom

Ministrica Fajon: Ključ do miru na Bližnjem vzhodu je v odpravi temeljnih vzrokov konflikta | Avtor: MZEZ

Slovenija je močna zagovornica spoštovanja mednarodnega prava, mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic – vedno in v vseh okoliščinah, brez dvojnih meril. To so temelji mednarodnega reda, ki smo ga kot družba skupaj postavili po drugi svetovni vojni z jasnim ciljem, da se takšne grozote in nasilje ne bi več nikoli ponovilo. »Na žalost smo že eno leto priča vojni, v kateri je življenje izgubilo na deset tisoče ljudi. Razmere v Gazi se ne umirjajo – ravno nasprotno, vojni in krepitvi konflikta ni videti konca,« je poudarila ministrica Fajon.

»Skrajni čas je, da mednarodna skupnost ukrepa odločneje. To pomeni, da moramo doseči prekinitev ognja, uresničiti rešitev dveh držav in oblikovati takšno politično rešitev, ki bo spoštovala pravice in zagotavljala varnost tako Izraelcev kot Palestincev ter odpravila temeljne vzroke konflikta. To je predpogoj za trajni mir v regiji. Ljudje na obeh straneh si zaslužijo mir in varnost,« je še povedala ministrica in dodala: »Ukrepati je treba takoj, saj se konflikt v regiji nevarno širi. Zato ponovno pozivam vse strani, da delujejo v smeri umirjanja razmer in se vzdržijo nadaljnjih dejanj, ki bi lahko še dodatno poslabšala razmere ter omogočila širjenje konflikta do katastrofalnih razsežnosti.«

Slovenija že od 7. oktobra 2023, tudi kot članica Varnostnega sveta Organizacije Združenih narodov (OZN) usmerja diplomatske napore v iskanje rešitve, ki bi omogočila trajni in pravičen mir na Bližnjem vzhodu. Eden od konkretnih korakov na tej poti je bilo tudi priznanje Palestine in vztrajno spodbujanje drugih držav, da sledijo temu zgledu.