Skoči do osrednje vsebine

Mladi predstavili projekt o pasteh prekarnosti ob svetovnem dnevu dostojnega dela

Danes je ob svetovnem dnevu dostojnega dela v prostorih Ministrstva za vzgojo in izobraževanje potekala novinarska konferenca, na kateri so partnerji projekta DD - dostojno delo predstavili kampanjo Pravice niso pravljice.

Partnerji v projektu Zavod Nefiks, Mladinska Mreža MaMa, Socialna akademija, Zavod PIP ter Inštitut za mladinsko politiko želijo mlade ozaveščati o pasteh prekarnega dela. Kot so poudarili, je prekarno delo kljub ugodnejšim razmeram na trgu dela še vedno prisotno, zato morajo mladi poznati svoje pravice in jih znati uveljaviti. Na novinarski konferenci sta bila prisotna tudi dva predstavnika mladih, ki sta opisala svoje izkušnje kot iskalca na trgu dela.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je novembra 2023 objavilo javni razpis »Z mladinskim delom proti prekarnosti mladih«, ki ga delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada plus. Namen javnega razpisa je povečati varnost mladih, ki so ranljiva skupina na trgu dela. Cilj javnega razpisa je usposobiti in opolnomočiti mlade in mladinske delavce o problematiki prekarnosti preko vzpostavljenega podpornega okolja v mladinskem sektorju. Na javnem razpisu je bilo izbranih 50 projektov, od tega nacionalni projekt DD – dostojno delo in 49 pilotnih projektov, v skupni vrednosti 5.008.269,50 EUR.

V okviru programa usposabljanja za mladinske delavce s področja prekarnosti, ki ga izvaja projekt DD – dostojno delo, se bo z vsebinami, ki naslavljajo pomen dostojnega dela, posledice prekarnega dela in tudi duševno zdravje mladih, usposobilo 400 mladinskih delavcev po vsej Sloveniji. Mladinski delavci bodo pridobljena znanja nato v okviru pilotnih projektov širili med mladimi ter jim nudili svetovalno pomoč in podporo pri soočanju s prekarnostjo. V 49 pilotnih projektih, ki se do konca leta 2026 izvajajo v lokalnih okoljih po vsej Sloveniji, bo najmanj 7.870 mladih iz vse Slovenije pridobilo ustrezna znanja o delavskih pravicah in pasteh prekarnega dela, da bodo lahko opolnomočeno vstopali in uspešno delovali na trgu dela.

Da bi s projektom dosegli čim več mladih, so pripravili tudi komunikacijsko kampanjo Pravice niso pravljice, s katero želijo predvsem prek družbenih omrežij z uporabo inovativnih pristopov mladim predstaviti pasti prekarnega dela in zakonsko določene pravice ter predvsem poudariti, da imajo možnost izbire. Predvsem pa jim želijo sporočiti, da pravice obstajajo, vendar jim ne pomagajo, če jih ne poznajo. Vsebine projekta DD - dostojno delo, ki je sofinanciran iz evropskih sredstev in proračuna republike Slovenije, so predstavljene na spletni strani www.dostojnodelo.si.

Logotip I feel Slovenia

Logotip Evropske unije