Skoči do osrednje vsebine

Pobuda Adrion ob 20. obletnici krepi regionalno sodelovanje na področju pomorske obrambe

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec se je na povabilo ministra za obrambo Italijanske republike Guida Crosetta danes udeležil srečanja o Jadransko-jonski pobudi Adrion.

To je tretje srečanje v formatu obrambnih ministrov pobude Adrion, ki od leta 2004 in na temelju Jadransko-jonske pobude združuje mornarice držav ob Jadranskem in Jonskem morju. Te države so Republika Albanija, Republika Hrvaška, Helenska republika, Italijanska republika, Črna gora in Republika Slovenija.

Jadransko-Jonska pobuda je bila ustanovljena na predlog Italije maja 2000 v Anconi s podpisom Anconske deklaracije. Pobuda Adrion je širša in vključuje mednarodno sodelovanje na različnih področjih, kot so gospodarstvo, turizem in varstvo narave. V obliki obrambnega sodelovanja se je vzpostavila leta 2004. Kot obrambna iniciativa se je izkazala pri spodbujanju usposabljanja, integracije in razvoja pomorskih zmogljivosti ter medsebojnem spoznavanju, izmenjavi strokovnega znanja in predvsem pri krepitvi zaupanja med sodelujočimi državami.

Na tokratnem srečanju so predstavniki držav sprejeli skupno izjavo, s katero so potrdili rezultate, dosežene v okviru pobude Adrion in se zavezali k izboljšanju varnosti, pomorske zaščite in situacijskega zavedanja v jadransko-jonski regiji. Skupna izjava prepoznava pozitivne učinke delovanja pobude Adrion, ki uspešno prispeva k povezovanju mornaric na tem območju ter spodbuja razvoj pobude Adrion v smeri konkretnih ciljev in iskanju sinergij z drugimi področji. Vsebina izjave se osredotoča tudi na izboljšanje, učinkovitost in prepoznavnost pobude, hkrati pa natančno določa naloge mornaric Adrion pri doseganju teh ciljev. Namen izjave je prav tako poudariti pomen ohranjanja in izboljšanja interoperabilnosti ter sodelovanja med mornaricami zaradi izboljšanja pomorske varnosti in povečanja skupne sposobnosti izvajanja humanitarnih dejavnosti ter dejavnosti ob naravnih in drugih nesrečah v regiji.

Državni sekretar dr. Damir Črnčec je ob 20. obletnici pobude Adrion poudaril njeno pomembno vlogo pri krepitvi regionalnega sodelovanja na področju pomorske obrambe. Pobuda, ki je sprva pomenila proces za pristop številnih držav k Evropski uniji, ima danes pomembno vlogo pri zagotavljanju pomorske varnosti v Jadranskem in Jonskem morju ter pri poglabljanju sodelovanja med sodelujočimi državami. Poudaril je, da intenzivno sodelovanje na obrambnem pomorskem področju omogoča usposabljanje, skupne vaje, izmenjavo znanja in krepitev zmogljivosti mornaric.

»Pozdravljamo močno vodstvo Italije, skupaj s Helensko republiko, ki usmerjata in podpirata skupne interese naših mornaric v okviru pobude Adrion,« je dejal dr. Črnčec. Slovenija je po njegovih besedah ponosna, da je že od začetka del tega uspešnega obrambnega sodelovanja, saj si prizadeva postati pomemben in odgovoren akter na pomorskem področju.

V nagovoru je dr. Črnčec poudaril tudi pomen sodelovanja za reševanje mednarodnih kriz, ki ga pooseblja prav pobuda Adrion. Izrazil je prepričanje, da sodelovanje ostaja ključ do reševanja sedanjih in preprečevanja prihodnjih kriz. Pobuda Adrion, ki spodbuja medsebojno razumevanje, koordinacijo zmogljivosti ter sodelovanje v operacijah in na misijah, je prispevala k tem skupnim prizadevanjem.

Pobuda Adrion povečuje prepoznavnost Slovenije kot verodostojne pomorske države, ki dejavno prispeva k svetovni pomorski skupnosti in varnosti. Sprejetje skupne izjave med državami potrjuje pozitivne rezultate pobude in zavezanost k nadaljnjemu sodelovanju. Dr. Črnčec je zaključil s pozivom k enotnosti partnerjev in prijateljev, pri čemer je poudaril, da bo Slovenija ostala predana in dejavna članica pobude Adrion.

Predsednik in sekretar se rokujeta ob prihodu na slovesnost

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec se je na povabilo ministra za obrambo Italijanske republike Guida Crosetta udeležil srečanja o Jadransko-jonski pobudi Adrion | Avtor: Mateja Trunk Hrvatin

1 / 2