Skoči do osrednje vsebine

Podpredsednik vlade in minister Matej Arčon slavnostni govornik na 75-letnici Radia Koper

Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je bil danes slavnostni govornik na Koncertu ob sklepu praznovanja 75-letnice Radia Koper.
Minister stoji na odru, med govorom.Na odru tudi člani Big banda in v ozadju logotip radia Koper.

Matej Arčon. | Avtor: Urad Vlade Republiki Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Koncert so oblikovali Big Band RTV Slovenija z dirigentom Patrikom Greblom, Rudi Bučar, Marko Hatlak, Lara Jankovič, Iztok Mlakar. Zbrane je nagovorila predsednica uprave RTV Slovenija Natalija Gorščak. Ob tej priložnosti pa so podelili tudi Ježkovo nagrado. Iz rok predsednica uprave Gorščak in predsednik Sveta RTV Goran Forbici jo je prejel Boris Cavazza.

Spodaj pošiljamo slavnostni nagovor podpredsednika vlade in ministra Mateja Arčona. Velja govorjena beseda!

Slavnostni nagovor na Koncertu ob 75-letnici Radia Koper

Spoštovane in spoštovani, dragi prijatelji, 

počaščen sem, da vas nocoj lahko pozdravim in nagovorim na tem prisrčnem prijetnem dogodku. Dogodku, ki prinaša glasbo, ljubezen in druženje. Dogodku, ki je, tako kot radio, eno samo veselje.

Kot minister za Slovence v zamejstvu in po svetu se vsak dan pogovarjam z našimi rojaki zunaj meja. Zaradi njihovih zgodb dobro in vedno bolje vem, koliko pomeni vsaka slovenska beseda, koliko pomeni vsak takt slovenske glasbe. Danes živimo v digitalnem svetu, številne vsebine so nam dostopne z enim samim dotikom zaslona. Do prav pred kratkim pa je bil radio za mnoge ljudi po vsem svetu edina vez z njihovimi koreninami, z domačimi, z jezikom, vzdušjem in resničnostjo otroštva.

S tem še zdaleč ne želim reči, da je radio neka nostalgična, preživeta stvar. Želim samo poudariti, kako velika je njegova moč povezovanja. V hrupu sodobnega sveta je tisti glas, ki pride do nas po radijskih valovih, še toliko bolj dragocen.

Ko nam je hudo:

če smo osamljeni v zaprtem stanovanju,

če se zaskrbljeni in živčni usedemo v avtomobil,

če ne moremo spati. 

In ko nam je lepo:

če smo v dobri družbi,

če se prebujamo v topli postelji, polni veselih pričakovanj,

če plešemo – Radio nas vedno spominja na to, da smo ljudje.

Ne le, da sem marsikatero uro preživel kot poslušalec Modrega vala. Kar nekaj besed sem izrekel tudi za mikrofoni vašega radia. V novogoriškem studiu, v koprskem studiu ali na terenu so bili to vedno trenutki, ki so jih zaznamovali profesionalnost, korektnost in človeška toplina.

O nacionalni Radioteleviziji se politiki v zadnjih letih pogovarjamo več, kot bi si želel. Najbrž več, kot je dobro. Za našo vlado je ohranitev kakovostnega, dostopnega javnega RTV servisa prioriteta, kar dokazujemo tudi s konkretnimi dejanji. Ne rečem, da bodo težave izginile čez noč, ampak po letih bežanja pred izzivi, zanemarjanja tega javnega zavoda in celo namerno škodljivih potez, končno gremo v pravo smer  Na tej poti pa se je pomembno zavedati, da RTV Slovenija ni le tistih nekaj informativnih oddaj, o katerih se vsi čutimo poklicani imeti mnenje. Ne rečem, da te oddaje niso pomembne, ampak RTV Slovenija je tudi umetniški program, izobraževalni program in seveda regionalni RTV centri.

V tem našem kulturno bogatem, narodnostno mešanem prostoru je Regionalni RTV center Koper neprecenljiva točka izmenjave in medsebojnega bogatenja. Za slovensko manjšino v Italiji, za italijansko manjšino v Sloveniji in za vse prebivalce obmejnih regij so vaše medijske vsebine vezivo. Z njimi se spoznavamo in poznamo. Z njimi ohranjamo sožitje in mir. Radio nas vedno spominja na to, da smo ljudje. Radio Koper nas poleg tega spominja na to, da smo Primorci.

Iskrene čestitke ob rojstnem dnevu, dragi radijci! Tisti, ki danes ustvarjate radijski program in  nekdanji zaposleni, ki ste to uspešno zgodbo gradili v preteklih desetletjih. Hvala odhajajočemu uredniku, gospodu Andreju Šavku, uspešen začetek novemu uredniku gospodu Janku Petrovcu. Želim vam, da bi govorili, igrali in peli še dolgo in dobro.

Dragi radio, ostani eno samo primorsko veselje. Hvala.