Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: "Mineva leto dni od Hamasovega napada, pridržanja talcev in pobojev v Gazi"

Predsednik vlade dr. Robert Golob je podal izjavo za medije ob prvi obletnici terorističnega napada Hamasa v Izraelu in začetka vojne v Gazi. "Danes mineva leto dni od brutalnega terorističnega napada Hamasa na nedolžne izraelske civiliste, leto dni od pridržanja izraelskih talcev v Gazi in leto dni, odkar je izraelska vojska izvedla enega največjih pobojev v moderni zgodovini."

Danes je dan, ko moramo razmisliti o naslednjih korakih, spremeniti smer delovanja in storiti, kar je prav za človeštvo – poskrbeti za prekinitev ognja, izboljšanje humanitarnih razmer, izpustitev talcev in vrnitev diplomatskih pogajanj na dnevni red. Ljudje na Bližnjem vzhodu si zaslužijo normalno in dostojno življenje v miru in varnosti.

V nadaljevanju je premier poudaril, da je morija civilnega prebivalstva v Gazi popolnoma nesorazmerna s pravico do samoobrambe. "V postopanju izraelske vojske lahko opazimo elemente kršenja mednarodnega humanitarnega prava, pa tudi mednarodnega prava na splošno," je dejal.

Premier dr. Golob je spomnil, da so se razmere na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu dramatično poslabšale. Gaza se je spremenila v nočno moro. Priča smo humanitarni katastrofi, saj so ljudje prikrajšani za osnovne življenjske potrebe. Uničeni so domovi, šole in bolnišnice, družinski člani so ubiti ali pogrešani, doživljenjsko travmatizirani, bežijo iz enega konca Gaze v drugega, da bi si rešili golo življenje. Tarče napadov in poniževanja so tudi sistemi ZN, začenši s humanitarnimi agencijami, kot je UNRWA, pa tudi sam generalni sekretar ZN António Guterres.

Predsednik vlade je izrazil zaskrbljenost zaradi stopnjevanja konflikta: "Vojna se je začela prelivati na sosednji Libanon in tudi Sirijo," je dejal. Poudaril je, da je Slovenija ves čas pozivala k miru in izpustitvi talcev, a žal naša prizadevanja niso bila uspešna, razmere v regiji pa so eskalirale.

Premier dr. Golob je prepričan, da se mora mednarodna skupnost bolj odločno odzvati in sprejeti ukrepe za preprečitev nadaljnje eskalacije spopadov z enim samim ciljem – takojšnjo zaustavitvijo spopadov v regiji.

"Verjamem, da bomo v prihodnjih dneh in tednih z našimi evropskimi zavezniki o tem govorili bistveno več, in upam, da bomo našli ustrezne ukrepe, s katerimi bomo lahko zaustavili spopade," je sklenil.