Skoči do osrednje vsebine

Slovenski podjetniški sklad objavil javni poziv – vavčer za prenos lastništva

Slovenski podjetniški sklad (SPS) je v sodelovanju z ministrstvom v petek, 4. oktobra 2024, objavil javni poziv V4 – Vavčer za prenos lastništva. Gre za četrti javni poziv v okviru vavčerskih spodbud malih vrednosti v letošnjem letu za različne poslovne storitve, ki jih lahko podjetja prejmejo hitro in enostavno.

Cilj javnega poziva je spodbuditi mikro, mala in srednje velika podjetja (MSP) k izvedbi aktivnosti za pripravo in izvedbo prenosa lastništva. Namen ukrepa je ohranitev delovnih mest, nemoteno poslovanje subjekta samostojno ali v drugi obliki (združitev, delitev …) v prihodnje in povečanje konkurenčnosti.

Prenos lastništva po tem javnem pozivu pomeni:

  • prenos oziroma prodajo vsaj 51-odstotnega osnovnega kapitala družbe oziroma prenos nujnega deleža kapitalske družbe v primeru prenosa na družinskega člana,
  • prenos podjetja (samostojnega podjetnika) na podjetnika prevzemnika v skladu z 72.a členom ZGD-1. 

Po tem javnem pozivu se sofinancirajo upravičeni stroški, vezani na prenos lastništva, ki ne smejo biti izvedeni pred 1. januarjem 2024 in se navezujejo na: 

  • aktivnosti, vezane na pripravo MSP na prenos lastništva (1. sklop aktivnosti);
  • aktivnosti, vezane na izvedbo prenosa lastništva (2. skop aktivnosti);
  • aktivnosti, vezane na dvig kompetenc prevzemnika družinskega podjetja (3. sklop aktivnosti).

Pri tem strošek davka na dodano vrednost (DDV) ni upravičen strošek.

V okviru javnega poziva bo do leta 2028 skupno na voljo 0,7 milijona evrov sredstev. MSP lahko hitro in enostavno pridobijo do največ 60-odstotno sofinanciranje upravičenih stroškov oziroma minimalno 500 evrov oziroma največ 3000 evrov nepovratnih sredstev za posamezni sklop aktivnosti oziroma za vse tri sklope aktivnosti skupaj največ 9000 evrov nepovratnih sredstev.

Na javni poziv se lahko prijavijo mikro, mala in srednje velika podjetja s sedežem v Republiki Sloveniji, ki:

  • se kot pravne ali fizične osebe ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo;
  • so organizirana kot gospodarske družbe, samostojni podjetniki ali zadruge;
  • imajo na dan oddaje vloge vsaj enega zaposlenega;
  • niso v težavah (imajo poravnane finančne obveznosti, niso v postopkih prisilne poravnave, stečajnih postopkih itd.).

Oddaja vloge je možna kadarkoli, skrajni rok za oddajo vlog je 31. marec 2028 oziroma do porabe sredstev.

Javni poziv s podrobnejšimi pogoji in prijavna dokumentacija sta dostopna na spletni strani Slovenskega podjetniškega sklada.

Javni poziv se izvaja v okviru Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji, prednostne naloge 1 »Inovacijska družba znanja«, specifičnega cilja RSO1.3 »Krepitev trajnostne rasti in konkurenčnosti MSP ter ustvarjanje delovnih mest v MSP, med drugim s produktivnimi naložbami ESRR«.