Skoči do osrednje vsebine

Varnostne razmere v posoških občinah so dobre

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar s sodelavci se je na povabilo tamkajšnjih županov mudil na delovnem obisku v Posočju. Z županoma Bovca in Kobarida in podžupanom Tolmina se je pogovarjal zlasti o varnostnih razmerah v občinah. Sogovorniki so se strinjali, da so občine Bovec, Kobarid in Tolmin varne občine.

Najprej se je minister sestal z vodstvom Policijske postaje Bovec, nato pa še županom Občine Bovec Valterjem Mlekužem. Poudaril je, da je od prevzema mandata njegova prednostna naloga voditi konstruktiven dialog z občinami oziroma lokalnimi skupnostmi. »Vesel sem, da ni večjih varnostnih težav,« je po sestanku povedal minister.

Beseda je tekla tudi o črpališču goriva na Letališču Bovec in objektu na nekdanjem mejnem prehodu Predel. Minister je povedal, da bodo strokovne službe obe zadevi preučile in skupaj z vsemi akterji pristopile k iskanju rešitev.

Poleti, ko se poveča obisk Posočja, ni bilo hujših prometnih nesreč, na žalost pa prihaja do številnih nesreč v gorah. Ob tem je minister opozoril na prepogosta zastonj reševanja tudi neustrezno opremljenih oseb, ki obiščejo gore, kar je po besedah ministra nedopustno. Pobudo so podprla tudi vodstva v vseh treh občinah.

Župan Občine Kobarid Marko Matajurc in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar stojita na prostem na pločniku. Pred njima stoji mikrofon na stojalu in roka, ki drži mobitel. Minister govori, župan posluša.

Župan Občine Kobarid Marko Matajurc in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 4

Delovni obisk se je nadaljeval s sestankom z županom Občine Kobarid Markom Matajurcem. Poleg varnostnih razmer in reševanja v gorah je bila tema pogovorov tudi kadrovska podhranjenost v Policiji. Minister je ob tem povedal, da izvajamo številne ukrepe, s katerimi želimo na eni strani ustvariti čim boljše delovno okolje in čim boljše pogoje za policiste in druge javne uslužbence, po drugi strani pa izvajamo številne promocijske aktivnosti, s katerimi želimo pritegniti čim večje število kandidatov, ki bi bili zainteresirani za zaposlitev v Policiji.

Obisk Posočja je minister sklenil s sestankom z vodstvom Policijske postaje Tolmin in nato še s podžupanom Občine Tolmin Tomažem Štenklerjem. Tolminski policisti že dlje časa nimajo ustreznih prostorov za delo, česar se po ministrovih besedah v ministrstvu in policiji zavedamo. Nova policijska postaja Tolmin, ki mora biti zgrajena na poplavno varnem območju, je uvrščena med prioritete infrastrukturnih projektov v ministrstvu.

V teh občinah, ki mejijo na Italijo, tudi ni težav pri prehajanju meje zaradi začasnega nadzora na meji, ki ga izvaja sosednja država. Župana in podžupan so se ministru zahvalili za obisk in pohvalili sodelovanje s policijo.