Skoči do osrednje vsebine

8. oktobra je dan slovenskih carinikov

Carinska služba ima na Slovenskem pomembno zgodovinsko vlogo, ki sega daleč nazaj, vendar je njen ključni trenutek nastopil med osamosvojitvijo Slovenije leta 1991. Slovenski cariniki so bili pomemben del procesa osamosvajanja, ko so ob prelomu v samostojnost Slovenije odigrali ključno vlogo pri zaščiti ekonomskih interesov novoustanovljene države.

8. oktober je praznik slovenske carinske službe, ki obeležuje začetek izvajanja zakonodaje, sprejete 25. junija 1991, ob razglasitvi slovenske neodvisnosti. Med pomembnimi zakoni je bil tudi Zakon o carinski službi, ki je formalno vzpostavil slovensko carinsko upravo kot neodvisno institucijo. V tistem prelomnem obdobju so cariniki s "tiho nepokorščino" zveznim organom Jugoslavije začeli preusmerjati denar od pobranih carin neposredno v slovensko blagajno, kar je okrepilo ekonomski temelj nove države. Slovenski cariniki so medtem izvajali tihi upor na mejnih prehodih, kjer so podpirali novo slovensko oblast, kljub nevarnostim in pritiskom zveznih oblasti. To obdobje, pogosto imenovano carinska vojna, je bilo ključno za vzpostavitev slovenske suverenosti.

Po vstopu Slovenije v Evropsko unijo leta 2004 je slovenska carinska služba postala del širšega evropskega carinskega sistema. Carina je v tem okviru postala ključni igralec pri zaščiti notranjega trga Evropske unije, zagotavljanju prostega pretoka blaga, pa tudi pri preprečevanju nezakonite trgovine in zaščiti finančnih interesov EU. V tem okviru je slovenska carina aktivna v več evropskih pobudah, med zadnjimi je vključitev v  Ekspertno skupino carinskega zavezništva za meje EU (angleško EU Customs Alliance for Borders Expert Team - EU CABET), ki bo okrepila varnost in učinkovitost na zunanjih mejah EU.

Kakšna je vloga carine danes?

Trenutno v EU poteka reforma carinske zakonodaje, znana kot Carinski paket EU, katere cilj je izboljšati učinkovitost carinskih postopkov, pospešiti digitalizacijo in omogočiti hitrejši pretok blaga. Del teh reform vključuje tudi ustanovitev Evropske carinske agencije, ki bo okrepila sodelovanje med državami članicami in izboljšala usklajenost delovanja carinskih organov po vsej EU.

Vsem carinikom ob njihovem prazniku iskreno čestitamo. Zagotovo jim izzivov ne bo zmanjkalo, saj je njihova vloga za varnost, gospodarstvo in celotno družbo še naprej ključnega pomena.

Črnobela fotografija iz leta 1991 prikazuje ustavljen tovornjak in dva carinika, ki izvajata kontrolo

Carinska kontrola na meji z Republiko Hrvaško - leta 1991 | Avtor: Finančna uprava

1 / 2