Skoči do osrednje vsebine

Evropska sredstva za razvoj kadrov v malih in srednjih podjetjih

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za projekt Kompetenčni centri za razvoj kadrov 4.0. Evropski sklad za regionalni razvoj bo za projekt prispeval 15,4 milijona evrov. Namen projekta je izboljšanje znanj in veščin zaposlenih, povečanje njihove ustvarjalnosti ter krepitev inovativnosti, kar bo povečalo produktivnost malih in srednjih podjetij (MSP).
Simbolična fotografija moškega, ki upravlja s tabličnim računalnikom, na steni za njim so izrisani grafikoni

Evropska sredstva za razvoj kadrov v malih in srednjih podjetjih | Avtor: Freepik

Projekt bo povezal različne partnerje, ki bodo sodelovali pri razvoju novih znanj na področjih, opredeljenih v strateškem okviru Strategije pametne specializacije (S5), z močnim poudarkom na informacijsko-komunikacijskih tehnologijah (IKT) in drugih pomembnih panogah. Cilj je pomagati zaposlenim pridobiti veščine, ki so potrebne za prehod v industrijo prihodnosti, pametno specializacijo in krepitev podjetniške aktivnosti.

Sredstva bodo podprla tudi večje vlaganje v zaposlene, kar bo povečalo družbeno odgovornost podjetij ter prispevalo k višji dodani vrednosti v gospodarstvu. S projektom bo olajšano prilagajanje podjetij na tehnološke spremembe in izzive industrijskega prehoda, obenem pa bodo zaposleni hitreje pridobivali ključna znanja za prihodnost.

Projekt bo tako prispeval k večji konkurenčnosti malih in srednjih podjetij, izboljšanju njihovih poslovnih rezultatov ter krepitvi njihovega položaja v gospodarskih panogah. Obenem bo spodbujal povezovanje podjetij, izmenjavo znanj in dobrih praks ter omogočal večjo mobilnost zaposlenih. Velik poudarek bo tudi na ozaveščanju o pomenu vseživljenjskega učenja in usposabljanja, kar je ključno za dolgoročni razvoj zaposlenih in podjetij.

Za projekt v skupni vrednosti 23.416.200 evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 15.478.108,19 evra evropskih sredstev. Upravičenec do sredstev je Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije.