Skoči do osrednje vsebine

Mednarodna konferenca Moč narave v mestih - ozelenjevanje mest za prilagajanje na podnebne spremembe

Ministrstvo za naravne vire in prostor bo v sodelovanje z Inštitutom za politike prostora (IPoP) in Skupnostjo občin Slovenije 12. novembra letos v Ljubljani organiziralo mednarodno konferenco Moč narave v mestih - ozelenjevanje mest za prilagajanje na podnebne spremembe.

Obnova narave in krepitev njenih koristi za človeka in okolje dobivata s podnebnimi spremembami v urbanih politikah vedno večji pomen. Sposobnost narave, da lahko učinkovito blaži posledice podnebnih sprememb, je še posebej pomembna v urbanem okolju, kjer živi večina prebivalstva.

Osredna vprašanja, ki bodo postavljena na konferenci bodo:

  • Kako zelena bodo morala biti mesta, da bo kljub podnebnim spremembam življenje v njih zdravo, varno in prijetno?
  • Kakšne koristi še prinašata urejanje zelenih in ozelenjenih površin posameznikom in skupnostim?
  • Kaj lahko storijo mesta danes, da z ozelenjevanjem odgovorijo na izzive, ki jih za življenje v prihodnosti predstavljajo podnebne spremembe?

Odgovore bomo iskali skupaj z izbranimi strokovnjaki s področja načrtovanja in upravljanja urbane narave, zelenih in ozelenjenih površin, ki raziskujejo, razvijajo in preizkušajo nove koncepte in rešitve v različnih evropskih mestih. Pomagali nam bodo razumeti izzive prihodnosti in iskati odgovore na probleme v slovenskih mestih.

Osrednja gosta konference bosta Lilli Lička in Cecil Konijnendijk. Lilli Lička je krajinska arhitektka in vodja Inštituta za krajinsko arhitekturo na Univerzi BOKU na Dunaju. Predstavila nam bo svoje izkušnje z dostopnostjo do zelenih površin, ozelenjevanjem ulic, in sočasnim vključevanjem prebivalcev na Dunaju. Cecil Konijnendijk je eden najbolj prepoznavnih strokovnjakov s področja urbanega gozdarstva in avtor pravila 3-30-300, ki prevaja koristi dreves za zdravje človeka in kakovost bivalnega okolja v tri pragmatično preverljive kriterije.

Ob tem bomo spoznali rešitve ozelenjevanja Gradca, Girone, Budimpešte in drugih evropskih mest, ter razpravljali o možnostih za prenos v naša lokalna okolja.

Udeležba na konferenci je brezplačna, obvezna je prijava na dogodek.  

Kdaj do
Kje Fakulteta za družbene vede, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana

Moč narave v mestih - ozelenjevanje mest za prilagajanje na podnebne spremembe

Ministrstvo za naravne vire in prostor bo v sodelovanje z Inštitutom za politike prostora (IPoP) in Skupnostjo občin Slovenije organiziralo mednarodno konferenco Moč narave v mestih - ozelenjevanje mest za prilagajanje na podnebne spremembe.